Come-back met een “blender” // Nutella-chocomelk

De afgelopen anderhalve maand zat ik verscholen achter mijn bureau, vandaar dat u niets meer van me hoorde. Prioriteiten helaas. Maar goed nieuws want ik ben terug! Zet u, neem een tasje thee/koffie/nutellamelkje, want ik moet u iets vertellen.

Dat klinkt serieuzer dan ik het bedoelde. Hoewel het wel een mijlpaal in de Anne-Sophie-geschiedenis betreft.

*tromgeroffel*

Met Nieuwjaar mocht ik een Vitamix uitpakken!

Zo dat was het.                

Hoewel u zich nu vast afvraagt:

1) Wat een Vitamix in ’s hemelsnaam is?
2) Waarom een dergelijk toestel het waard is om er een blogpost over te schrijven?
3) Waarom wij niet zoals alle mensen cadeautjes uitpakken met Kerst?

vond ik dat ik u dit moest vertellen. Niet omdat ik graag stoef met de cadeaus die ik krijg (zo ben ik niet echt en meestal krijg ik ook niet zo’n zotte cadeaus, meestal krijg ik fluffy kousen of thee met Nieuwjaar), wel omdat dit toch een beetje een blog is over mijn leven en omdat een Vitamix hebben nu eenmaal een van mijn wat meer materialistische levensdoelen is.

Wie mij kent (en ook wie gewoon ooit tegen me sprak, want ik loop nogal te koop met dit levensdoel) weet dat ik al een jaar of 5 een Vitamix op mijn wishlist staan heb.

Ik kan er amper inkomen dat u nog nooit van dit wondertoestel heeft gehoord maar stel dat dat toch zo is *slikt, slaat ogen neer*, dan volgt hier even een beschrijving van het keukenwonder dat Vitamix heet. Ik citeer mijn ouders enkele jaren terug, toen ze nog niet beseften welkeen wonder der techniek ze hiermee beledigden.

Een Vitamix is gewoon een belachelijk dure blender.

Dat is in principe niet geheel overdreven. Een Vitamix is zot duur om een blender te zijn (wat relatief is: er zijn mensen die evenveel uitgeven aan een smartphone die na 1 keer op het scherm zitten stuk is). Maar zeggen dat een Vitamix gewoon een blender is, is ronduit beledigend. Bij blender denk ik aan mijn “blender” uit den Aldi die niet veel meer doet dan alles wat je erin stopt wat mengen en hier en daar eens iets halveren of (wanneer hij een goeie dag heeft) vierendelen.  Laat staan dat u er banaanijs of een groene smoothie in zou kunnen te maken. Een Vitamix is wat men noemt een highspeedblender, dat is iets heel anders. Dat draait sneller, heeft een zotte motor die de mesjes aan 384 km/u (en neen, dit is niet zo’n typische Anne-Sophie-overdrijving, dit stond in het boekske), volgens Robin heeft hij evenveel pK als een Volkswagen Beetle en maalt alles wat u erin stopt zo fijn dat u het kan drinken. No kidding: stop er een selderstengel, spinazie, een appel, een stuk gember, een wortel en een stuk rauwe broccoli in en er komt een brokjesloos groen sapje uit. Doe er noten in en je schept er notenpasta uit. Op Youtube zijn er zelfs filmpjes te vinden waarin men toont hoe een Vitamix kwarts, haardrogers en moederborden van pc’s fijnmaalt … Dat zou ik nu zo niet meteen aanraden, maar het is maar om de kracht van dit blendwonder te staven.

Ik hoop dat u mijn enthousiasme nu wat beter begrijpt, zo niet moeten we maar eens in real life spreken, want blijkbaar kan ik heel overtuigend zijn in mijn Vitamixadoratie. Dat blijkt uit het wonder dat dus met Nieuwjaar geschiedde, waarbij ik geheel ontroerd en verwonderd een Vitamix mocht uitpakken die verstopt stond in onze WC (mijn papa houdt van indoor cadeau-geocaching). Mijn ouders bleken hem twee weken ervoor te hebben aangeschaft en hadden hem die twee weken ook al uitbundig gebruikt om hem nadien netjes weer in te pakken zodat ik in de waan was dat ik diegene was die hem mocht bevrijden uit zijn doos. “Uitbundig gebruikt” mag u opvatten als: ze hadden gedurende die twee weken zowel ontbijt, lunch, avondmaal als dessert met de Vitamix gemixt, mijn papa had intussen alle smoothieboeken van de bib uitgelezen en hij kon me meteen advies geven over hoe lang en op welke snelheid je de Vitamix moet instellen voor vruchtenijs/green smoothies/soep/havermelk.

Sinds die dag is Vitamix ons nieuw familielid en kijken we er niet langer van op wanneer er vliegtuig-take-off-geluiden uit de keuken komen, want ik kan veel goeds zeggen over Vitamix, maar zeggen dat hij stil is en dat je subtiel om 5u op een examenochtend een smoothie kan maken, zou gelogen zijn.

Ik weet hoe frustrerend het is als bloggers eens ze een Vitamix bezitten recepten posten die je onmogelijk met een doorsnee blender kan maken. Ze beweren dan in de opmerkingen dat het resultaat zonder highspeedblender gewoon “wat minder smeuiig” zal zijn, maar als je het dan effectief met je Aldi-blender probeert, bekom een wansmakelijk brokkelig mengsel van de ingrediënten. Been there. Dus daarom, beloof ik hier alvast plechtig dat ik zo min mogelijk recepten zal posten waarvoor je een highspeedblender nodig hebt. Tenzij het natuurlijk echt een supermegalekker uniek recept is of tenzij ik een goeie reden heb om een Vitamixrecept te posten zoals op wereld Vitamixdag of op zijn verjaardag (die valt trouwens op 17 december, verjaardagskaartjes zullen in liefde worden ontvangen)).

Vandaag dus een zeldzaam highspeedblenderrecept, gewoon omdat een Vitamixpost niet zonder bijpassend recept kan gaan, toch? Bovendien is het ook een perfect recept voor op een eerste zondag voor een nieuw semester na een veel te snel voorbij gegane intersemesteriële vakantieweek.

Chocomelk met Nutellasmaak. 

Zo’n troostende kop Nutellachocomelk bij een laatste avond schuldgevoelloos Netflix-binge-watchen verzacht alle leed. De Nutella maakte ik in de Vitamix, maar je kan ook gewoon hazelnootpasta of als het echt niet anders kan echte Nutella gebruiken. De hazelnoot-chocoladepasta kan u zo op brood smeren, maar ik roerde hem door wat hazelnootmelk en mixte het drankje tot een glad, zoet kopje troost. Dus of u nu in het bezit bent van een highspeedblender of niet, snel u naar de keukenkast en nestel u binnen vijf minuutjes met uw warm kopje hazelnootchocomelk in de zetel. Alles komt goed.

Hazelnoot-chocolademelk

Vitamixlozen mixen voor dit recept 1 el hazelnootpasta, 1 el zoetstof naar keuze (ahornsiroop/kokosbloesemsuiker/ …), 1 el cacaopoeder en 1 mok warme (plantaardige) melk met de staafmixer. Werkt even goed, beloofd!

Benodigdheden: een highspeedblender of erg goeie keukenrobot. Heeft u geen van beiden maar wel zin in dit kopje godendrank, volg dan de aanpassingen onder de titel hierboven.

Ingrediënten

Voor de hazelnoot-chocoladepasta

 • 3 koppen hazelnoten
 • Een snuifje zout
 • 1 el neutrale olie (arachide/kokos/…)
 • 4 el cacaopoeder
 • 15 ontpitte dadels
 • 1 tl vanille-extract

Verder

 • 1 mok warme plantaardige melk, bij voorkeur hazelnoot- of havermelk

Werkwijze

 1. Doe de hazelnoten in een antikleefpan en rooster ze op een middelhoog vuur tot hun velletjes barsten.
 2. Giet de geroosterde noten op de ene helft van een keukenhanddoek en plooi de andere helft over de noten. Wrijf zo de noten tussen de handdoek. Als u dit een tijdje doet zal u zien dat de nootjes hun velletje verliezen.
 3. Haal de nu witte hazelnoten van tussen hun velletjes en doe de noten in de highspeedblender of keukenrobot. Voeg er een snuif zout en de olie aan toe en mix op volle snelheid voor een minuut of 10 tot de noten zijn omgetoverd tot een gladde pasta. Het kan zijn dat je om de 2 minuten de randen eens schoon moet schrapen.
 4. Eens je notenpasta hebt (deze kan je trouwens ook gewoon kopen), voeg je het cacaopoeder, de dadels en het vanille-extract aan toe en mix nog eens 3 minuten tot de pasta mooi glad is. Mocht het mengsel te droog zijn, kan je nog wat extra olie toevoegen (of water als je de notenpasta nog maximaal 3 dagen in de koelkast zal bewaren).
 5. Doe de hazelnoot-chocoladepasta in een schoon, glazen potje en bewaar hem in de koelkast.
 6. Je blender zit nu vast nog vol restjes notenpasta. Om niks van dit lekkers verloren te laten gaan, kan je nu meteen de hazelnoot-chocomelk maken zonder de blender daartussen af te wassen.
 7. Doe hiervoor 2 el van de chocolade-hazelnootpasta samen met 1 kop warme melk in de blender en mix een minuutje tot een glad drankje.
 8. Giet in uw lievelingsmok en ontspan.

 

 

 

2 Replies to “Come-back met een “blender” // Nutella-chocomelk”

 1. Het enige voordeel van de examenperiode was dat je dagelijks thuis was om de Thermomix te gebruiken. Of ging deze mee in de bagage?

  1. Vitamix is stiekem mee verhuisd, want mijn papa zijn maagje verdraagt blijkbaar geen smoothies, dus vonden ze dat ik er meer geniet van zou hebben. Maar ik betwijfel of mijn buren even enthousiast zijn om die beslissing als ik 😉

Geef een reactie