Bij afscheid hoort een kersenbrownie

Het moet niet altijd gezond zijn.

Vandaar dit recept voor een brownie met krieken of kersen die ik als heel gezond zou kunnen verkopen (met ongezoet cacaopoeder, kokosbloesemsuiker en boekweitmeel! Gezond! Guillt-free! Vegan! ), maar die dat -laat ons hier eerlijk in zijn- niet echt is. Beter dan Jeroen Meus z’n brownie, is ‘ie wel, maar zoveel boter, chocolade en witte bloem  in 1 recept, valt dan ook moeilijk te evenaren. Glutenvrij is deze brownie ook en dat was een geheel gelukkig toeval aangezien ik, toen papa op een winterse zaterdagavond vroeg of we iets voor dessert hadden, enkel nog een zak boekweitbloem en een pot bereide krieken in de kast aantrof. Glutenvrij it would be. Lekker it was. En dat zal wel aan de grote hoeveelheid chocola en gezoete krieken gelegen hebben. Maar kijk. Het moet niet altijd gezond zijn en al zeker niet in december.

De avond dat ik deze brownie maakte, speelden we een zeldzame keer met het hele gezin en met mijn oma Trivial Pursuit (de jaren ’90 versie). Uit frustratie omdat we amper één op de tien vragen eens konden beantwoorden, aten we (lees: papa) die avond nog de hele brownie op. Ik steek ons onvermogen tot antwoorden op het gedateerd zijn van de vragen. Mochten de vragen ooit op gebeurtenissen van na 1990 hebben geslaan, hadden we wel meer kaasjes kunnen verzamelen #exuses. (Laat mij in de waan dat dit zo is, ik kan een verdere kennisinzinking in tijden van blok en nakende examens niet aan.)

Maar goed. Geniet dus zonder enig schuldgevoel van deze glutenvrije, vegan, niet-calorie/suiker/vet-arme brownies. Bij de kerstboom. Terwijl u Trivial Pursuit speelt, of studeert of voor de kerstboom zit en naar kerstmuziek luistert. Of deel ze de komende weken uit aan een afziende student.

Over studenten en studeren en afzien gesproken. Die tijd is ook voor mij weer aangebroken. De tijd van obligate blogstilte en bureauvastgelijmdheid. Maar ergens midden februari ben ik er weer met meer (weer?) nutteloze verhaaltjes, vegan receptjes, diepzinnige peptalk en hopelijk nuttige duurzaamheids- en gezondheidsweetjes. Hopelijk komt u dan nog eens langs!

Hoe dan ook wens ik u een gezellige kerst en heel veel buikpijn-van-het-lachen-, ik-hou-van-jou-, dit-is-keilekker-, het-leven-is-fijn- en wauw-momentjes voor 2018!

Tot nog eens!

Kerstige kersenbrownie 

Duur: 10 min + 20 min in de oven
Aantal: voor 12 vierkantjes

Een lekker dessertje voor tijdens de feestdagen of als troost tijdens de blok.

Benodigdheden: een kookpot, een vierkante ovenschaal, bakpapier, een oven (voorverwarmd op 190°C)

Ingrediënten:

 • 1 kop chocoladestukjes
 • 1 kop bereide krieken uit een pot (of als u het iets gezonder wil aanpakken: 1 kop kersen uit de diepvries waar je 3 el kokosbloesemsuiker bij doet en het sap bindt met 2 el maizena in 1/2 kopje water)
 • 2 el kokosolie
 • 2 el suiker
 • 10 ontpitte dadels in kleine stukjes
 • 2 dopjes amaretto
 • snuf zout
 • 1/3 kop cacao
 • 1/2 kop boekweitmeel
 • 1/2  zakje bakpoeder

Werkwijze

 1. Doe de chocoladestukjes, bereide krieken/kersen, kokosolie, kokosbloesemsuiker, dadels, amaretto en het zout in een kleine kookpot en laat alles op een zacht vuurtje smelten.
 2. Zeef de cacao, het boekweitmeel en het bakpoeder door het gesmolten chocolademengsel en meng alles even door elkaar.
 3. Giet het deeg in een met bakpapier beklede vierkante ovenschaal (van ongeveer 20 bij 20 cm).
 4. Bak de brownie 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven. De brownie zal bovenaan nog nat lijken, maar zou wel behoorlijk stevig en samenhangend moeten aanvoelen. Als dit niet het geval is of als je liever een drogere brownie hebt, zet je hem nog even in de oven.
 5. Serveer warm (en als u in een decadente mood bent: met wat extra bereide krieken, chocoladesaus en vegan vanille-ijs).

6 Replies to “Bij afscheid hoort een kersenbrownie”

 1. wooow dat ziet er weer een giant ingewikkeld recept uit 🙂 maar ook wel lekker uit 😀😀 en idd een caloriebommetje 😜 ( misschien eens maan mn broers geven, zodat ze eindelijk een millimeter vet hebben 😂😂) en heeey… kei veeeeel succes met den blok he 🤗 ah ja ook nog prettige feestdagen lieve anne-sophie!! 😊😉

  1. Oh ontzettend ingewikkeld 😉 Jij ook heel veel succes en prettige feesten, Iris!

 2. Mooi afscheidscadeautje. Fijne feesten en veel succes in januari!

 3. Ik zie het nu pas, zou nochthans het ultieme dessert geweest zijn dit weekend! (Zeker omdat er nog kersen van vorig jaar in de diepvries zitten!)

  1. Ooh, met echte kersen moet het nog lekkerder zijn! Nog veel weekends, nog veel kansen om u eens in de kersenbronwnies te smijten, he Séverine! 😉

Geef een reactie