Zal ik met protein powder prutsen

Laat mij beginnen met duidelijk te stellen dat ik geen voorstander ben van protein powders en dat ik niet beweer dat u ze nodig hebt in uw leven. Laat mij wel bekennen dat ik graag voedingsmiddelen uittest. Zo ook protein powders. Laat mij u ook even zeggen dat dat meestal verdorie niet al te goed smaakt zo’n powder en dat voor die prijs.

Triestig. 

Ik ben beïnvloedbaar. Jawel, wanneer mijn favorieten youtubester steevast protein powders in haar powersmoothies gooit, wil ik dat ook wel eens doen. Gewoon eens proberen. Ik ga nu toch naar de fitness, het zou dus niet eens zo belachelijk zijn om een proteinsmoothie te maken. Dus kocht ik mij een zakje veel te duur hemp-protein powder in de Bioplanet, nu ongeveer twee jaar geleden. Ik had me verwacht aan iets wat mijn smoothie romiger zou maken, een soort vanille-achtige coffeecreamer, maar dan vegan en vol proteïnen. Een upgrade voor mijn smoothie dus.

Viel dat even tegen. 

Ik heb er natuurlijk een van de meest natuurlijke protein powders uitgekozen. Eentje zonder smaakje, maar met nog vrij deftige ingrediënten. Niet dat ik iets ken van eiwitpoeders. Er zaten gewoon niet zo veel ingrediënten in, dus beschouw ik dat als positief. En dan nog iets: ik was sowieso niet van plan om dit eiwitpoeder een deel van mijn leven te laten uitmaken. Ik probeer zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten en ookal is dit poeder gemaakt van hennepzaadjes, dan nog heeft het heel wat verwerking moeten ondergaan eer het pure eiwit eruit geïsoleerd kon worden, lijkt me. Het kan in mijn hoofd zitten, maar toch liever wat nootjes, bonen en tofu dan.

Dit zakje poeder was dus louter een experiment en eentje dat serieus tegenviel ook. Zoals dat gaat met voedingsmiddelen die niet aan je verwachtingen voldoen en niet kunnen beschimmelen, belandde het pakje protein powder in mijn keukenkast. Daar stond het twee jaar lang te wachten tot zijn vervaldatum verstreken was en tot ik het vorige maand per toeval nog eens terugvond. Vervaldatums zijn er om te negeren (allé, niet altijd  natuurlijk!) en omdat ik me schuldig voelde dat ik destijds zoveel geld aan dit nu vereenzaamde pakje proteïnen gespendeerd had, besloot ik het een bestemming te  geven: in proteïn balls.

Want gemengd met creamed coconut, cacaopoeder en pindakaas, schiet enkel nog het (vervallen?) eiwit en niets meer van de afschuwelijke smaak over! Toppie! Bij deze: een powersnack om deze blok mee door te komen.

p.s.: Omdat ik u dus niet aanraad om speciaal proteïnpowder te gaan kopen, kan u deze balletjes ook gewoon maken met 2 el gemalen amandelen (of andere noten) in plaats van eiwitpoeder. Nog zo lekker!  

p.p.s: Tijdens de workshop van EVA kreeg ik een pot proteïn powder mee naar huis en die bleek wel lekkerder te smaken. Er is dus nog hoop voor de proteïn powders. 

Proteïn balls 

Duur: 5 min + 15 min in de vriezer
Aantal: voor 8 kleine balletjes

Benodigdheden: een kleine keukenrobot

Ingrediënten:

  • 2 el chia + 2 el lijnzaad
  • 2 el protein powder, ik probeerde het al met dit erg “natuurlijk” smakend hemp proteïn en met dit lekkerder (maar dan ook iets artificiëlere) proteïn powder
  • 10 ontpitte, zachte dadels
  • 50g creamed coconut
  • 2 el pindakaas of extra vierge kokosolie
  • 2 el ongezoet cacaopoeder

Werkwijze

  1. Doe alles in de keukenrobot en mix.
  2. Vorm balletjes en laat deze 15 minuten opstijven in de vriezer.
  3. Nomnomnom en restjes bewaren in de  koelkast.

 

Geef een reactie