Veganize your boyfriend: lasagne #easyvegan

Op een goede donderdagavond kwam ik terug van een dag vol leren over ziektes op aardappelen en het veredelen van maishybriden (ik heb de vreemdste, maar naar mijn aparte mening coolste afstudeerrichting ooit gekozen) en stond er een kom huisgemaakte lasagne op tafel. Daarnaast stond een glunderende Homo Robinius. De trots op zijn vegan ovenschotel droop van zijn gezicht. Met zelfgemaakte, vegan bechamelsaus en huisgemaakte saus met seitangehakt en met zelfgemaakte lasagnevellen. Die lasagnevellen waren een noodoplossing, aangezien hij dit vrij cruciale lasagne-ingrediënt in alle Colruytdrukte in de winkelkar was vergeten gooien. Dat er in mijn keukenkast nog een doos lasagnevellen stond en dat hij zich de moeite van het deeg maken en uitrollen (met een fles passata bij gebrek aan deegrol) dus had kunnen besparen, hield ik wijselijk voor mezelf. We schoven aan tafel en begonnen van zijn meesterwerk te eten. Na 6 uur onafgebroken les te hebben gehad, had ik zelfs een simpele kom havermout verrukkelijk gevonden, men zou dus kunnen stellen dat dat de reden was voor het bord aflikken en meermaals opscheppen van vriend liefs lasagne, maar echt: zo lekker. Ik zou dit als ontbijt kunnen eten. En als middag- en avondeten.  Niet verwonderlijk, want het is lasagne en die hoort samen met pindakaas met banaan op mijn laatste-avondmaal-lijst, maar dit was zonder twijfel de beste versie die ik in lange tijd at.

Daarom deze keer geen recept van mijn hand, maar eentje van de Homo Robinius himself. Met een vrij zielige foto, dat omdat lasagne nu eenmaal een veel-werk-gerecht blijft dat je als student niet zomaar een keer als avondeten maakt (tenzij hij uit een aluminiumschaaltje komt dat 6 minuten in de microgolf moet). Aangezien het de laatste tijd nogal hectisch is op schoolvlak (het negeren van nakende paperdeadlines en examens, is niet langer mogelijk. Het besef dat ik eigenlijk beter een blogstop zou inlassen begint ook te dagen…), was het niet meteen mogelijk de lasagne nog eens overdag te maken zodat we een deftige foto konden nemen #life. Dus kijk, u zult het met deze spontane foto van die bewuste donderdagavond moeten stellen. Geen pareltje, maar de lasagne die erop staat is dat dan weer wel.

P.S: voor wie zich afvraagt of de Homo Robinius nog steeds doorgaat met zijn vegan challenge: jawel!  Helaas ontbreekt mij een beetje de tijd om al de foto’s van zijn eetweek samen te brengen en te becommentariëren, dus zal u tot volgende week moeten wachten op een finaal Easy-Vegan overzicht van week 3 én 4 en om te weten wat de Homo Robinius allemaal zal eten op 1 december, wanneer alle vlees- en melklekkers weer “kunnen”. Spannend.

Lasagne à la Robin 

Duur: 1uur + 20 min in de oven
Aantal: voor 4 porties

Benodigdheden: 2 kookpotten, een ovenschaal en een oven

Ingrediënten: 

Voor de tomatensaus

 • 4 wortels
 • 2 courgetten
 • 2 uien
 • 200g seitangehakt
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl oregano
 • 1 tl marjolein
 • ½ tl rozemarijn
 • Zout en peper, naar smaak
 • 1 tl suiker

Voor de bechamelsaus

 • 40 ml olie (olijf/zonnebloem/arachide)
 • 40 gr bloem
 • ½ tl Maizena (of 2 el bakbananenmeel)
 • 400 ml ongezoete sojamelk
 • 3 à 4 el edelgistvlokken (of meer naar smaak)
 • Peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Verder

 • 1 pak lasagnavellen

 

Bereiding

 1. Snij de ui, wortel en knoflook in kleine blokjes en laat dit zachtjes garen in een beetje olie op een middelhoog tot hoog vuur.
 2. Snij de courgette in blokjes en bak een 4-tal minuten mee eens de ui glazig is.
 3. Voeg het vegan gehakt, tomaat in blik en kruiden toe.
 4. Laat dit geheel minstens 15 minuten sudderen op een zacht tot middelhoog vuur.
 5. Los de Maizena op in de koude sojamelk.
 6. Voeg de olie en bloem samen in een pot en laat op een middelhoog vuur warm worden. Hierbij constant roeren met een garde.
 7. Eens het “deeg” pruttelt, voeg je langzaam in scheutjes de melk toe onder continu roeren.
 8. Blijf mengen tot de gewenste consistentie is bereikt. Haal de pot van het vuur en voeg de edelgistvlokken, peper, zout en nootmuskaat toe.
 9. Neem een ovenschaal en maak laagjes van tomatensaus, lasagnavellen en bechamelsaus.
 10. Bak 20 tot 30 min in de oven op 180 C° tot de bechamelsaus goudbruin geworden is.

 

 

2 Replies to “Veganize your boyfriend: lasagne #easyvegan”

 1. En heeft hij het overleefd? Hij was waarschijnlijk al blij dat hij terug een vlezeke kon eten…

  1. Ja! Ik ben echt trots op hem! Een beetje minder trots dat hij nadien weer volop in de vlezekes vloog, maar bon, hij heeft geprobeerd. Het is jammer genoeg efjes veel te druk om de laatste update te schrijven en andere dingen dan concepten die klaarstonden te bloggen in het algemeen 🙁

Geef een reactie