Zal ik mijn eigen thee-goeroe worden

Ik vertelde het u in mijn vorige editie van Horen, zien en zijn #oktober al: ik heb de laatste tijd iets met losse, zelf te combineren thee. Thee is waarschijnlijk het foute woord, want de zakjes die ik mix and match bevatten geen thee (Camellia sinensis, voor de puristen) maar wel een blaadjes, wortels en zaden van een heleboel (on)kruiden.

Onkruid in zakskes dus, typisch weer iets is waar enkel Anne-Sophie enthousiast van kan worden. 

Ten eerste: er is ons bij het begin van onze opleiding landbouwkunde strikt verboden het woord onkruiden te gebruiken. De kruiden in deze zakjes zijn kruiden. Nuttige, coole kruiden.

Ten tweede: ik overtuig u wel. Wedden dat u -als u iets met thee heeft, anders kan u alvast stoppen met lezen- na het lezen van deze post naar de Bioplanet holt om deze zakjes kruiden?

Ok, laat mij u even inlijven in mijn vers ontdekte kruidentheewereld…

Mijn theekruidenheiligdom

Wie zijn eigen theegoeroe wil worden, heeft kruiden nodig. In het beste geval heeft u een botanische tuin vol biologische kruiden, maar het is zo goed als winter en voor hetzelfde geld slijt u uw dagen net als ik in hartje Gent en wordt u euforisch als u eens om de zoveel dagen eens een stukje straatgras tegenkomt. Bovendien is kruiden verzamelen in het wild (gesteld dat u deze post in de zomer leest, we moeten met alle scenario’s rekening houden) allemaal heel idyllisch enzo, maar u weet nooit van welke kwaliteit uw verzamelde kruiden zijn. En dan moet u ze nog deftig kunnen drogen etc. etc. U doet wat u wil, maar ik ging voor de gemaksoplossing en schafte me biologische kruiden aan bij Bioplanet. Hieronder vindt u een overzichtje van theekruidenverzameling/geneesmiddelenkast (want als we de beweringen over hun geneeskrachtige werking die ik schaamteloos van www.mens-en-gezondheid.infonu.nl haalde, mogen geloven, kan u met deze kruiden in uw kast 100 jaar worden):

 • Salie (Herbier de France, Bioplanet): zou helpen tegen menstruatieklachten, ontstekingen, infecties en zou de spijsvertering bevorderen. Ik gebruik het vooral voor typische vrouwenklachten of voor als ik verkouden ben.
 • Citroenverbena (Herbier de France, Bioplanet): zou helpen tegen maag-darmklachten, slapeloosheid en zou de zenuwen versterken. Gewoon keilekker en ik  doe het daarom in bijna al mijn theemengsels.

 • Paardenbloemwortel (Herbier de France, Bioplanet):  zou de lever ontgiften, zou goed voor de spijsvertering zijn en vochtafdrijvend werken. Moet 10 minuutjes in het water gekookt worden opdat alle stofjes vrij zouden komen.
 • Munt (Herbier de France, Bioplanet): zou goed zijn voor de spijsvertering, zou hoofdpijn verdrijven en een anti-bacteriële werking hebben. Gewoon lekker, dus gebruik ik deze vaak als basis om bitter smakende kruiden te verdoezelen.

 • Kamille (Herbier de France, Bioplanet): zou goed zijn tegen spijsverteringsklachten, menstruatiepijn en zou de zenuwen versterken. Mijn mama gaf me vroeger altijd kamillethee om beter te slapen of om tot rust te komen.
 • Eucalyptus ( Herbier de France, Bioplanet): zou goed zijn voor de lucht- en urinewegen en zou eetlustbevorderend werken. Voor een Vicksgevoel in uw thee.
 • Ginko Biloba (Spice Bazaar): zou goed zijn voor de concentratie en het geheugen. Het kan maar helpen, niet waar?

 • Venkelzaadjes (Piramide, Bioplanet): zou goed zijn tegen een opgeblazen gevoel, maagklachten en winderigheid.
 • Valeriaan (Piramide, Bioplanet): zou goed zijn tegen slapeloosheid.
 • Verse gember: dit is mijn wondermiddel tegen maagpijn en een opgeblazen gevoel.

U hoef deze kruiden natuurlijk niet allemaal te kopen en al zeker niet in één keer. Ik bouwde mijn theekast ook langzaam op. Ik moet wel zeggen dat het een plezier is om deze verzameling in de kast te hebben staan, aangezien ze mij in staat stelt om vollop te experimenteren met smaakjes en (vooral) met functies en ik tegenwoordig voor elk moment en voor elk kwaaltje wel een thee kan samenstellen. Over dus naar het leuke deel: de combinaties!

 

Mijn favoriete combo’s

Met zo’n hoop kruiden in de kast zijn de mogelijkheden eindeloos. Hieronder zet ik een paar van mijn favoriete theemengsels op een rijtje. Alle thee’s maken 1L thee (die ik het liefst maak in de french press van IKEA, zo’n gemak!)

“Reinig mij”-thee

 • 1 el venkelzaadjes
 • 4 stukjes paardenbloemwortel
 • een paar schijfjes gember
 • 2 el citroenverbenablaadjes

“That time of the month”- thee

 • 1 el salieblaadjes
 • 2 el muntblaadjes
 • 1 el venkelzaadjes
 • 1 el kamille

“Maak mij slim!”-thee

 • 2 el ginko biloba
 • 2 el munt
 • 2 el citroenverbenablaadjes
 • 1 schijfje gember

“Ik voel mij mottig”-thee

 • 2 el venkelzaadjes
 • 2 el kamille
 • 4 stukjes paardenbloemwortel
 • 5 schijfjes verse gember

“Ik kan niet slapen”-thee

 • 2 el munt
 • 2 el kamille
 • 1 el valeriaan

“Ik heb een valling”-thee

 • 2 el eucalyptus
 • 2 el citroenverbena
 • 2 el salie

Wat is uw favoriete thee-combo? Mis ik nog een kruid in mijn verzameling?

 

 

Geef een reactie