De beste vegan chocola voor mensen zonder zelfbeheersing

Men moet de kat niet bij de melk zetten, zoals men zegt.

Het spreekwoord had evengoed men moet Anne-Sophie niet bij de chocola zetten kunnen luiden.

Let’s face it: als ik chocola in huis haal, overleeft de reep het veelal niet langer dan 3 dagen. Geluksstofjes met hopen, maar er zijn gezondere dingen helaas. Om mezelf niet te tarten, haal ik dus meestal geen chocola in huis. Of het moest zijn dat ik toevallig eens langs de Lidl passeer en mijn geliefde 85%-chocola zijn verleidingstrucken bovenhaalt. Dan ben ik een vogel voor de kat. U merkt het al: ik heb iets met kattenspreekwoorden vandaag.

Een ander vaststaand feit is dat ik zoals elk vrouwelijk wezen bij momenten al eens een onweerstaanbare drang naar cacao heb. Dan kan een mens zich heel kosjer smijten op cacaonibs of op een tas havermelk met een lepel ongezoet cacaopoeder, maar eerlijk? Eigenlijk wil ik dan gewoon mijn tanden zetten in een brokje echte chocolade! Want wat zijn suikers zonder vet, toch? 

In case of emergency heb ik dus steeds extra viergen kokosolie, cacaopoeder, vanille en kokosbloesemsuiker in de kast. Gewoon alles samen smijten en mijn mini-hoeveelheid chocola is na een kwartiertje à een half uurtje in de vriezer klaar!

Ik hoor u denken: maar als je dan gewoon al die zelfgemaakte chocola ineens zelf opeet? Dan komt dat toch op het zelfde neer als wanneer je gewoon voor de verleidende Lidlchocola was gevallen?

Als de kat kon vliegen, was er geen spreeuw meer in de lucht, niet waar?

Ok, ik heb “katten spreekwoorden” gegoogled, ik beken.

Neen, ik bedoel dat het zelf-maak-concept mij echt wel helpt met het controleren van mijn portiegrootte. Ik deel het recept hieronder altijd minimaal door 3 zodat ik echt voor niet meer dan een paar blokjes chocola maak. Als ik toch eens meer maak, bewaar ik de chocola in de vriezer, waar hij uit mijn zicht en gedachten is (een mens gaat niet van nature op zoek naar chocola in de vriezer, enfin, ik toch niet). Nog een pluspuntje aan zelf je chocola maken is dat je helemaal  zelf bepaalt hoeveel suiker je erin doet! Alleen maar voordelen dus!

Snel dus naar de kast om een stuk chocola of om de kokosolie en aanverwanten!

De beste vegan chocola 

Duur: 10 min + 30 min in de vriezer
Aantal: voor 16 blokjes chocola

Benodigdheden: een siliconen ijsblokjestray of rechthoekig met bakpapier bekleed schaaltje + een kom die op een kleine kookpot past voor de bain marie

Ingrediënten:

 • 3 el kokosolie (60g) (bij voorkeur extra vierge)
 • 3 el plantaardige melk (45g) (ik gebruik meestal havermelk)
 • snuf zout
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 1 tl vanille
 • 3 el ongezoet cacaopoeder

Werkwijze

 1. Doe de melk, het zout, de suiker en vanille in een kleine kom die op een kookpot past. We gaan dat hier fancy met een au bain marie aanpakken. Ja, dat is wat meer gedoe, maar het moet want als dit mengsel te warm is, zal de chocola schiften.  Verwarm water in de bewuste kookpot en plaats de kom waarin de melk etc. zitten er bovenop zodat de onderkant van de kom in contact komt met het warme water in de kookpot. Een au bain marie uitleggen is blijkbaar moeilijker dan ik dacht, dus mocht u echt niet weten wat ik bedoel, kijk dan even hier. Zorg dat er zeker geen water uit de kookpot in de kom geraakt. Laat de suiker rustig smelten en roer regelmatig.
 2. Als alle suiker min of meer is opgelost, voeg je de kokosolie toe en laat je ook die smelten onder continu roeren tot het mengsel op gecondenseerde melk begint te lijken.
 3. Giet dit mengsel in een andere kom en check de temperatuur. Je wil dat het mengsel aanvoelt als een aangenaam warm bad. Voelt het als een net te warm bad, roer dan even tot je zo in het warme bad zou willen springen. Voeg al roerend het cacaopoeder toe tot alles mooi gemengd is tot een gladde chocoladesaus.
 4. Verdeel de chocola over de vakjes van een siliconen ijsblokjestray of giet de chocola in een met bakpapier bekleed rechthoekig schaaltje.
 5. Laat de chocola 30 min opstijven in het vriesvak. Ontvorm de chocolaatjes of snijd de rechthoekige plak in blokjes.
 6. Bewaar de blokjes in een afgesloten doosje in de koelkast.

Opmerking: door de melk zijn deze chocolaatjes iets zachter dan je zou verwachten. Wie liever krokantere chocola heeft, kan minder melk toevoegen of ze gewoon helemaal weglaten. Als je de chocola daardoor te bitter vindt, bouw dan ook de hoeveelheid cacao af. Kortom: experimenteer tot je jouw allerfavorietste chocola allertijden ontworpen hebt!

2 Replies to “De beste vegan chocola voor mensen zonder zelfbeheersing”

 1. whuut! zo goed gelukt 😮 😮 haha maak da ik da maar ni zie :p de laatste tijd da ik chocola aangeraakt had, had ik meteen een kwart kilo op :p

  1. Haha, daarom dat ik mijn chocola zelf maak en in kleine hoeveelheden he, want ik eet legit ook 250g in eens op anders 😉

Geef een reactie