Horen, zien en zijn #oktober

En toen waren we plots halverwege het eerste semester van mijn eerste master. Time flies when having fun, dus tijd om de tijd de komende weken wat te vertragen door wat meer tijd aan mijn bureau te slijten… Maar voor ik aan mijn idealistische voornemens begin, som ik hier graag even de dingen op die mijn afgelopen oktobermaand net dat tikje leuker maakten. Horen, zien en zijn: de oktober 2017-editie! 

Horen; Live Awake

Het lijkt alsof ik u in deze rubriek altijd eerst wil afschrikken met zweverigheid om te eindigen in volledig nutteloze favorieten. Dat is deze maand niet anders. Ik zou zelfs durven zeggen dat deze favoriet alle zweverigheid van de vorige nummers één in mijn lijstjes overtreft. U achtte het vermoedelijk niet voor mogelijk, maar het kan. En toch beveel ik deze favoriet dubbel en dik aan bij iedereen die openstaat voor een vleugje diepgaand mysterie en een kijkje in zijn eigen hoofd. Van mysterie gesproken, laat mij nu eindelijk eens to the point komen en zeggen wat deze favoriet nu feitelijk is: de Live Awake podcast. Ik leerde deze podcast kennen door Lauren Toyota (nog zo’n favorietje). Zij mediteert dagelijks  met Live Awake en zei dat ze de stem van Sarah (de “podcast”host) zo rustgevend vond. Ik  luisterde meteen 2 afleveringen na elkaar en was verkocht. Dit is de perfecte manier van mediteren voor mensen die hun hoofd niet stil krijgen. Voor mij dus. Sarah vertelt eigenlijk een verhaaltje per aflevering. Een verhaaltje klinkt lichter dan het is, want meestal gaat het over zwaar emotionele  materie, over miserie die je niet als miserie mag interpreteren bijvoorbeeld. Soms moet ik spontaan wenen bij het beluisteren en meestal lucht dat op. Mijn vriend beluisterde letterlijk 30 seconden en beweerde meteen dat het niets voor hem was. U zult vast hetzelfde doen als u uit curieusiteit toch eens naar haar op zoek gaat op iTunes. No offence, maar ik vind dat maar triestig. Geef Live Awake een kans: doe op een rustige avond, wanneer u helemaal alleen bent (stel dat u net als ik begint te bleiten valt u dan tenminste niet in affronten-leve de kotprivacy!), doe een kaarsje branden, leg u op uw gemak in de zetel en beluister aandachtig en met een open geest (ik ken dat: niet constant liggen oordelen van “zo zweverig amai, niks voor mij!) eens een aflevering (ze duren maar tien minuutjes!). Ik ben bijna zeker dat u er –als u niets van de emotionele detox zou oppikken– zeker rustig en ready for bed van zou worden.

Meer info over Live Awake vindt u hier en beluisteren  kan gratis via Live Awake gratis via iTunes of via deze link.

Kerstgeur in een flesje

Laat ons wat afbouwen met die zweverigheid en overgaan naar lichtere zaken. Zoals kerstgeur. De geur van Dille en Kamille op een met sneeuw en gure wind doorspekte decemberdag. De geur van de kaneelkoekjes van IKEA. De geur van mijn favoriete periode van het jaar. Die geur kocht ik op een doodgewone oktoberdag en door puur toeval in de Bioplanet. In promotie, dus dat maakt dat ik Sarah van Live Awake moet gaan geloven als ze zegt dat het leven volledig achter mij staat. De kerstgeur komt in een miniflesje etherische olie van kaneel en samen met mijn zoete sinaasappelolie in hij sinds die dag de vaste vulling van mijn aromastream. Genieten, ik zeg het u.

Zot glutenvrij meel: bakbananenmeel

Dat ruilen plezant is, werd in oktober nogmaals bevestigd. In ruil voor wat vegan taart en koekjes kreeg ik van Séverine een zakje bakbananenmeel cadeau. Aangezien ik dol ben op rare voedingsmiddelen moest ik me inhouden om niet de avond van de ruil zelf nog met mijn meel aan de slag te gaan. Bakbananenmeel is een glutenvrij meel en is voorlopig enkel online (of op een veggiebeurzen blijkbaar) te verkrijgen. Het is behoorlijk duur en eerlijk is eerlijk: aangezien ik zelf niet glutenintollerant ben, denk ik niet dat ik er zo veel geld voor zou over hebben om het zelf nog te bestellen. Mocht ik glutenintollerant zijn, zou ik dat geld er geloof ik wel voor over hebben want afgelopen weekend bakte ik er deze eenvoudige, vegan, glutenvrije pannenkoeken mee en stonden mijn vriend en ik perplex. Ik probeerde nog geen echte baksels (zoals cake of taart) uit, maar in de pannenkoeken zorgde het meel voor een perfecte binding zonder korreligheid, wat ik met nog geen enkel ander glutenvrij meel meemaakte. Mijn vriend vond zelfs dat de pannenkoeken qua textuur nagenoeg overeenkwamen met gewone (non-vegan, niet glutenvrije) pannenkoeken. Dat wil wat zeggen en ik kan dus niet wachten om nog meer dingen met mijn zakje meel uit te testen.

Wie zelf eens met bakbananenmeel wil experimenteren, kan hier een zakje bestellen.

Meet Grumpy

We hebben vermoedelijk het dieptepunt van luchtigheid van deze post bereikt, want deze favoriet betreft een knuffel uit de IKEA. Een kerstknuffel dan nog wel, in de vorm van een kabouter met een te grote muts, twee staartjes en een neus. Papa vond hem stiekem ontzettend cool en daarom kreeg ik hem cadeau. Papa heeft gescoord, dat kan ik u wel vertellen, want Grumpy is sinds ik hem heb mijn trouwe bureau-maat die samen met mij kerst-kaneelgeur snuift.

Zelf samen te stellen thee

We hebben al een naar de kerstsfeer van Dille en Kamille geurende kamer en de coolste kerstknuffel die u zich kan voorstellen. Wie mij kent weet dat er nu enkel nog een muziekske en een tas thee ontbreekt. Laat het mij even over die thee hebben, want jongens toch wat word ik groot. Sinds ik de thee die ik u in een van mijn vorige favorietenposts presenteerde, leerde kennen, heb ik iets met losse thee. Jawel, ik ben zo iemand geworden die vindt dat thee in zakskes “precies stof” is. Bekakt enzo, ik weet het. En toch geniet ik nu dus dubbel zo veel van een tasje zelfgebrouwen, zelf samengestelde thee. Want u moet niet denken dat ik van die pre-made losse thee koop he, ah neen, als we iets doen, doen we het goed! Ik kocht ongeveer heel de kruidensectie van L’Herbier de France van Bioplanet leeg. Dit merk verkoopt allerlei soorten theekruiden (in zakjes die zo hipsterwaardig zijn dat ik er ongezond van zou worden) die je dan naar eigen welbevinden kan mengen. Ik kocht munt, citroenverbena, paardenbloemwortel (leverdetox!), salie en eucalyptus. Die meng ik dan al naargelang welke functie mijn thee moet vervullen en mix and match ik nog met andere kruiden als valeriaan, venkelzaadjes, vlierbloesem en zoethout. Misschien is een theepost wel eens interessant…

En wat met november?

 

Allemaal wreed plezant die oktobermaand, maar in november staan er zowaar nog toffere dingen te  gebeuren. Toffer dan het vinden van kerstgeur, kerstknuffels, zoetigheid, een zweverige meditatiepodcast en thee? Jawel, u houdt het niet voor mogelijk, maar het kan! Gisteren ging Easy Vegan van start. Dit is een uitdaging van EVA waarbij je een maand lang vegan probeert te  eten. Ik heb vorig jaar al eens uitgelegd waarom ik het lastig vind hiervoor echt reclame te maken, dus ga ik dat niet opnieuw doen. De geïnteresseerden kunnen het hier nog eens nalezen. Hoe het ook zij, vind ik het een interessante campagne omdat je zo goed begeleid wordt. Zelfs al gaat een maand lang vegan eten voor jou wat ver, zou ik je toch aanraden om je in te schrijven. Je krijgt dan vier weken lang regelmatig een mail vol nuttige tips, weetjes en recepten in verband met veganistisch eten. Heel interessant en wie weet pikt u wel iets op dat u nog niet wist en dat u in uw non-vegan leven kan incorporeren om het een beetje gezonder/ milieuvriendelijker te maken.

En dan nog iets: 12 november begeleid ik in het kader van Easy Vegan opnieuw een workshop bij EVA Gent. Het wordt een baknamiddag waarin u samen met mij wat kan prutsen aan (raw) vegan taarten en we onder een warm tasje thee of chocomelk wat kletsen en vegan baktips uitwisselen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een tikje meer stress heb voor deze workshop aangezien we dit keer uitsluitend met mijn eigen recepten zullen werken en ik het dus niet langer op andermans receptuur kan steken als er een taart mislukt. Maar kijk, dat heeft mij geleerd dat ik nooit een kookboek wil maken, want jongens wat een miserie om recepten echt volledig 100% op punt te krijgen. Niet dat de recepten die op deze blog staan niet op punt staan of niet lekker zijn, maar ze zijn niet perfect en zijn geen 100 keer getest zoals dat met recepten van professionele bloggers die niet tussendoor nog proberen om bio-ingenieur te worden, gebeurt. Ik hoop dat u dat begrijpt. Hoe dan ook: als u het resultaat van mijn harde receptentestwerk live wil meemaken, kan dat nog! Inschrijven kan via gent@evavzw.be en meer info vindt u op de Facebookpagina.

En wat vond u plezant deze oktobermaand?

2 Replies to “Horen, zien en zijn #oktober”

  1. Ik ben super blij dat je tevreden bent met het bakbanenmeel, en ik heb zo hard genoten van de hemelse taart en koekjes! En de post is ook terug zalig geschreven, altijd zo positief!

    1. Goeie deal he! Dankjewel, Séverine!

Geef een reactie