Quizvraagtaart n°1: de “creepy” halloweentaart

Misbruik uw vrienden in tijden van een creatieve off-periode.

Dat was zo’n beetje de reden voor de vraag “Verzin een vegan taart” in de Anne-Sophie-ronde van de quiz die een vriendin en ik tijdens onze jaarlijkse vakantie met vrienden organiseerden. Onze vriendengroep is gelukkig voldoende competitief ingesteld om zich na 9 rondes vol al dan niet diepgaande vragen over koeien, wetsartikels en thee nog te smijten tijdens veelal belachelijke doe-opdrachten. Die doe-opdrachten waren er eerder ter amusement van de quizmasters, dat geef ik grif toe. Ach, wij hadden uren gezwoegd om 10 min of meer deftige quizrondes samen te stellen, dus konden zij maar iets terug doen in de vorm van belachelijk, buik-pijn-doend-van-het-lachen-entertainment. Nadat ze zich om ter best hadden gesmeten op onze geliefde Rick Astley, de jongens de coiffeur in zich naar boven haalden bij het namaken van een pinterestkapsel (het resultaat was verbluffend… euhm… origineel?) en een dappere karaoke-poging hadden ondernomen op Samson-en-Gert-muziek, kregen ze dus de opdracht om een vegan taart te verzinnen. Dat ging –gezien het late/vroege uur en de behoorlijk basic kennis van veganisme (en al zeker van vegan bakken -dus boter mag ook niet hé?)– verrassend vlot. Resultaat: twee originele taart-ideeën die tegen alle  verwachtingen in nog bruikbaar bleken ook. Aangezien het hoofdingrediënt van taart één rabarber was, zal u voor de uitvoering van die taart nog even geduld moeten hebben (een half jaartje of zo…). Maar geen erg want groep twee was zo attent en vooruitziend genoeg om mij in september te voorzien van een receptje dat nu helemaal op z’n plaats is: een huiveringwekkende halloweentaart.

Oké, huiveringwekkend is misschien een ieniemienie beetje overdreven. Origineel was het concept alleszins. 

Het idee van groep twee:

Voor wie dat wat abstract mag lijken: de mondelinge toelichting bracht helderheid. Het idee bestond er namelijk in een pompoen-worteltaart (“Want seizoensgebonden, dat vinden ze plezant he, die veganisten!”) te maken met speltmeel, gezoet met ahornsiroop, getopt met een bloederige veenbessensaus met daarop een angstaanjagend pompoengezicht van pecannoten en blauwe bessen en versierd met een vurige physalisrand. Tot zo ver het min of meer realistische deel. De hele cake moest tot slot geserveerd worden in een uitgeholde pompoen. Jep, I know, in een uitgeholde pompoen. Als iemand inspiratie heeft omtrent de praktische uitvoering daarvan: shoot! 

Wanneer u de taart ziet en het recept leest, zal u vast vinden dat ik het concept van mijn vrienden wat aan mijn laars heb gelapt. Dat is ook zo. De taart bestaat uit een basiscake met pompoen en wortel en … daar stopt de overeenkomst zo’n beetje. Niet dat ik geen zin had om het specifieke pompoentaart-concept uit te werken, maar de realiteit (behoorlijk dure ingrediënten en vooral: weinig tijd om gepland om boodschappen te gaan) resulteerde in een spontaan bakmoment met wat ik in huis/kot had tot iets dat er in de verte op zou lijken. Wees getuige van mijn- niet zo creepy- halloweentaart.

Wie houdt van de carrotcake in Julie’s House zal gelukkig zijn met deze vegan versie. Niet om te stoefen, maar de combinatie vegan cake-creamcheesglazuur is gelijk echt wel geweldig. Allé ja, smaken verschillen en ik ken genoeg mensen die iets hebben tegen cream cheese op taart, maar voor mij is dat op iets carrotcake-achtigs echt een must. En zo vond ik eindelijk een bestemming voor die pot vegan “plattekaas” die ik kocht, want die lijkt naar mijn bescheiden mening eerder op behangerslijm dan op plattekaas (tenzij je er citroen, zout en ahornsiroop doorroert, dan zou ik hem zo uitlepelen).

Ik versierde deze cake met granaatappel en sinaasappelzeste, maar u zou net zo goed de raad van mijn vrienden kunnen opvolgen door hem te toppen met physalis, blauwe bes en pecannoten. Of  hou het gewoon bij naakt glazuur, dat heeft ook iets. Wie echt avontuurlijk is aangelegd kan de cake serveren in een uitgeholde pompoen. In dat laatste geval sta ik erop dat u me er een foto van doorstuurt.
Hoe het ook zij, nu het sneller donker wordt en je de herfst buiten echt kan ruiken, lijkt een stukje van deze cake met een klein, sneaky verhogingske van de thermostaat (bij gebrek aan knetterend haardvuur op kot) me wel op z’n plaats. Doe er nog een taske thee bij en mijn dag kan niet meer stuk, maar dat had u intussen wel al door. Bon appetit! 

Pompoen-wortelcake met vegan roomkaasglazuur 

Duur: 30 min bereiding + 1 uur in de oven
Aantal:  voor 8 stukken

Benodigdheden: een keukenrobot of mixer, een rasp (of keukenrobot met raspstand) + een oven + een springvorm (20 cm diameter)

Ingrediënten:

Voor de cake 

 • 200g gare pompoen (ik gebruikte butternut en gaarde hem in de microgolfoven)
 • 150g ontpitte dadels
 • 200ml havermelk of andere plantaardige melk
 • 40g chiazaad
 • 2 el vanille-extract
 • 120g kokosbloesemsuiker (of minder voor een minder rijke cake die je even goed als ontbijt kan eten)
 • geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
 • 3 el neutrale olie
 • 200g speltbloem
 • 1 el cacaopoeder
 • 22g bakpoeder
 • 3 tl kaneelpoeder
 • 2 tl speculaaskruiden
 • snuf zout
 • 200g geraspte wortelen

Voor het glazuur

 • 200g vegan plattekaas
 • een flinke snuf zout
 • 1/2 tl vanille-extract
 • 1 el ahornsiroop

Ter versiering

 • 1 granaatappel
 • Zeste van 1 sinaasappel
 • een paar gevriesdroogde frambozen

Werkwijze:

 1. Doe de havermelk met het chiazaad en de dadels in een steelpannetje en verwarm tot het mengsel indikt en de dadels wat zachter worden. Voeg het vanille-extract, de kokosbloesemsuiker, de gare pompoen en de sinaasappelschil toe en mix het mengsel in een keukenrobot tot een gladde massa.
 2. Meng  in een aparte kom de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en de kruiden.
 3. Voeg de bloemmix toe aan de dadel-chiamix en meng alles met behulp van de keukenrobot.
 4. Voeg de geraspte wortels toe en mix opnieuw.
 5. Doe het deeg in een ingevette springvorm en bak de cake 1 uur op 190°C of tot een prikker droog uit de cake komt.
 6. Maak terwijl je de cake volledig laat afkoelen het glazuur: meng hiervoor gewoon alle ingrediënten door elkaar.
 7. Eens de cake is afgekoeld, kan je hem ontvormen en versieren met het roomkaasglazuur en de granaatappelpitjes, sinaaszeste en gevriesdroogde framboosjes.
 8. Geniet ervan!

2 Replies to “Quizvraagtaart n°1: de “creepy” halloweentaart”

 1. Haha, ik ben zelf niet vegan (echt verre van eigenlijk), maar ik krijg altijd spontaan zin om je recepten uit te proberen als ik het eindresultaat zie!

  1. Amai, danku! Proberen maakt je niet meteen veganist, dus waag het er eens op zou ik zeggen!

Geef een reactie