Zal ik glutenvrij bakken? Boekweit-banaanontbijttaart

Tijdens de bakworkshop van EVA die ik in juli mocht begeleiden, vroeg iemand me of ik wat ervaring had met glutenvrij bakken. Het antwoord is neen. Allé ja, als je onder ervaring verstaat dat ik het al probeerde, zou je inderdaad kunnen zeggen dat ik heel wat ervaring heb. Of die ervaringen positief waren, is een ander verhaal.

Mijn interesse in glutenvrij bakken begon zich (tijdelijk) te ontwikkelen na de aankoop van een pak kokosmeel in een Berlijnse natuurwinkel (want wat doet een mens anders op citytrip in een veggiehoofdstad dan natuurwinkels afschuimen en vegan eetplekjes uittesten #livethelife). Toen ik er thuis dolenthousiast mee aan de slag ging, bleek dat de glutenvrije bakfijngevoeligheid mij niet echt gegeven is (lees: uiteengevallen, halfrauwe GF pannenkoekjes, loodzware muffins, puddingbrownies, melige zachte koekjes, baksteenwaardige taarten...). Ik probeerde allerlei glutenvrije meelmengsels uit en bleef dapper door bakken tot mijn ouders me aanraadden om toch eens te proberen om eens iets lekkers te maken. Op dat punt begon ik met raw vegan desserts maken en vond iedereen het weer leuk dat ik graag prutste in de keuken.

Dat is dus de reden gluten-intoleranten op deze blog niet meteen in de watten worden gelegd. Mijn oprechte excuses.

Nu schraapte ik eind vorige zomer al mijn dapperheid en glutenvrije meelmengsels bijeen en lukte het me eindelijk om mijn ouders een keer enthousiast te maken over een glutenvrije cake. Secret ingrediënt van dienst, was het nieuwe boekweitmeel van de Colruyt. Dit meel bleek behoorlijk eenvoudig gewoon meel te kunnen vervangen, zonder veel extra bindmiddeltjes etc. nodig te hebben. Glutenvrij voor dummies, joepie. 

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat deze cake niet zo’n decadente zondagnamiddag-met-de-bomma-cake is. Verwacht geen zoete vettigheid die aan quatre quart doet denken. Verwacht u ondanks mijn misleidende recepttitel evenmin aan een karamelachtige kleverige tarte tatin. Of hoe ik echt geen reclamepraatjes kan verkopen…

MAAR!

U hoeft om deze taart te verorberen dan ook helemaal niet te wachten tot zondagnamiddag. Deze taart valt in de categorie peperkoek, rozijnenbrood, broodpudding. De zoete ontbijtcategorie, mijn favoriete maaltijdcategorie en al zeker als er dingen inzitten waarvan men eerder geneigd zou zijn om ze in de dessertcategorie te steken. Want zoals mijn mama altijd zegt terwijl ze om 7u ’s ochtends op een stuk raw-vegan chocoladetaart sabbelt:  taart als ontbijt het toppunt van luxe en genot. Dus vergeet chique hotels, welnesskuren of viersterrendiners: taart als ontbijt is the shit! En daar kan deze glutenvrije boekweit-banaan-tarte-tatin u bij helpen, want met haar eenvoudige, gezonde ingrediënten kan je ze zonder enige vorm van schuldgevoel als decadent ontbijt eten. Schaam u dus niet en eet er een flinke dot vegan plattekaas met wat ahornsiroop bij of eet haar met wat amandelpasta! Mijn mama kan getuigen dat het de moeite is.

Glutenvrije banaan-boekweit tarte tatin 

Personen: voor 8 stevige stukken of 16 proevertjes
Duur: 25 min bereiden + 35 min in de oven

Benodigdheden:

 • oven, voorverwarmd op 180°C
 • Keukenrobot, blender of staafmixer
 • mengkom
 • eetlepel
 • theelepel
 • pannenlikker
 • Springvorm (20cm doorsnede), ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Ingrediënten:

droge ingrediënten

 • 300g boekweitmeel
 • 1 zakje bakpoeder
 • een snuf natriumbicarbonaat
 • 1 tl kaneelpoeder

Vochtige ingrediënten

 • 3 rijpe bananen (ca. 300g)
 • 150 ml neutrale olie (kokos- of zonnebloemolie)
 • 3 el gemalen lijnzaad + 9 el water
 • 1 tl vanille-extract
 • 25 zachte, ontpitte dadels

Afwerking

 • iets lekkers om door het deeg te mengen: gehakte noten, stukjes dadel, appel of cranberry
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 2 bananen

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
  Meng alle (gezeefde) droge ingrediënten in een mengkom door elkaar.
 • Doe de vochtige ingrediënten in een blender, keukenrobot of in een hoge mengkom als je met een staafmixer werkt. Mix op volle snelheid tot een gladde massa.
 • Meng de  vochtige ingrediënten door de droge en roer er eventueel wat gehakte nootjes, stukjes dadel, chocola of iets anders lekkers door.
 • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met olie.
 • Strooi de 2 el kokosbloesemsuiker op de bodem van de springvorm en schik er de schijfjes banaan op. Schep het deeg voorzichtig bovenop de banaanschijfjes (probeer de schijfjes niet te verschuiven) en strijk de bovenkant glad met een spatel.
 • Zet de taart 35 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.
 • Zodra de taart klaar is, klik je de rand van de springvorm en keer je de taart om. Dit omkeren gaat best door een bord omgekeerd bovenop de taart te plaatsten, de taart tussen het bord en de onderkant van de springvorm te klemmen en alles om te draaien (m.a.w. zodat de taart uiteindelijk met de cake-kant op het bord ligt en de banaanstukjes bovenaan naar je liggen te lachten).
 • Eet de taart warm met een lik notenpasta.

 

2 Replies to “Zal ik glutenvrij bakken? Boekweit-banaanontbijttaart”

 1. Zalig geschreven! En ziet er heerlijk uit!

  1. Dankjewel, Séverine! 😀

Geef een reactie