Zal ik kaneelbroodjesmelk drinken

Gisteren overviel mij een vlaag van herfstgevoel. Het kan ook aan mijn dagtaak (het zelfstandig theoretisch bestuderen van de plantenbeschadigende mijten) gelegen hebben, maar plots had ik enkel zin om met laarzen, dikke truien en pluizige sjaals ( die niet  kriebelen, anders is de fun eraf) door bossen te dartelen en kastanjes te rapen. Om daarna thuis te komen, me met warme chocomelk in de zetel te nestelen en naar een kerstfilm te kijken. Een kerstfilm, jawel want binnen een kleine 3 maand is het kerst, dus bevinden we ons in Anne-Sophietermen officieel in de Kerstaftelperiode. Ah de gezelligheid, het knetterend haardvuur, de meligheid. Mijn gefantasteerde gelukt scheerde hoge toppen tot mijn oog weer op een tekening van het harige mijtenlichaam viel… #realitystrikes.

Zoals elke student in de tweede week van het academiejaar bevind ik me momenteel in een verscheurende gedachtenstrijd tussen de no-stressfase (het is nog maar week 2, nog zeeën van tijd, kind!) en de goeie-voornemens-fase (Dit jaar ga ik al mijn vakken van in het begin goed bijhouden, zodat ik minder moet flippen tijdens de examens!). Deze tweestrijd bemoeilijkte de beslissing om al dan niet in te gaan op mijn herfstgevoel en Pinterest af te schuimen naar inspiratie voor herfstreceptenposts, want ja, dat is wat ik doe als ik eigenlijk nog bakken werk heb en van mijn hoofd niet zomaar nutteloze ontspanning (als what I eat filmpjes  bekijken) mag aanvatten. Het is voor de blog, het is nuttig, ik moet mijn webwereldje levend houden. Geen ontspanning, een zuivere plicht.

Gewetensmisleiding 2.0.

De mijt werd even opgeborgen en Pinterest hielp me te herinneren dat het binnenkort (morgen, enfin: vandaag 4 oktober dus) cinnamon bun day/kanelbullens dag/ kaneelbroodjesdag is! Mijn liefde voor kaneelbroodjes bestond al een aantal jaar, maar toen een vriendin op Erasmus naar Zweden ging en me vertelde over het land en over hoe lekker de broodjes daar zijn, werd de liefde voor Zweedse kaneelbroodjes alleen maar groter. (Even dit duidelijk stellen: ik kwam nog nooit in Zweden en at nog nooit een kaneelbroodje dat niet uit een IKEA-diepvriezer of uit mijn eigen oven kwam.)

Ik had kaneelbroodjes kunnen bakken, ware het niet dat ik dan eerst nog naar de winkel zou moeten om ingrediënten en dat mijn geweten dat met een mijten-zelfstudiedeadline niet echt aan kon. We moeten nu niet overdrijven met dat nuttig ontspannen ook hé. Bovendien wil ik jullie niet zomaar een halsoverkop, misschien niet op en top kaneelbroodjes recept voorschotelen, waarvan ik achteraf misschien niet langer content ben. Zo’n mijlpaalrecepten moeten uitvoerig getest worden. Een mugcake was een alternatief, maar ik had geen zin om die avond zelf nog 5 of meer test-mugcakes op te eten voor ik tot een goed recept zou komen, trop is te veel.

Toen kwam mijn herfstgevoel weer opspelen: een warm, romig kaneeldrankje! 

Bij deze: kaneel-vanillemelk of nog kaneelbroodjesmelk. Met 4 gezellige ingrediënten, namelijk zelfgemaakte havermelk (een must!), zelfgemaakt vanille-extract (allé, je mag het ook kopen), wat kokosbloesemsuiker of iets anders zoets en kaneel.

Havermelk

Ik heb al een havermelkrecept op mijn blog staan, maar heb het de laatste maanden wat aangepast (nu is de melk nog veel romiger!) waardoor ik je nu adviseer het volgende te doen: doe 1 kop havervlokken, 1/3 kop cashewnoten, 2 dadels, een snuf zout en 6 koppen water in een blender en mix voor een minuut tot de hele vloeistof wit kleurt en je geen brokjes meer ziet. Giet de vloeistof door een kaasdoek of nutmilkbag. Ik gebruik mijn katoenen herbruikbare groentenzakjes van Ohne als nutmilkbag en pers alle melk in een grote kom. Van de pulp die in het zakje achterblijft kan je bijvoorbeeld koekjes of granola maken. Giet de melk in een schone, glazen fles en bewaar max. 4 dagen in de koelkast. Dit is gegarandeerd de romigste, volste havermelk die je ooit al proefde.

Vanille-extract

Laat ons in den drank vliegen. Ik had er eerlijk gezegd niet echt goed bij nagedacht toen ik een volle eetlepel van mijn in pure (94°) alcohol getrokken vanille in mijn tas kaneelmelk kapte. Als u iemand op een uiterst onschuldige manier dronken wil voeren, is dit the way to go. Voor zelfgemaakt (minder straffe) en veel goedkoper vanille-extract dan in de winkel, snijdt u 2 vanille-stokjes open, haalt de zaadjes eruit en doet die samen met de restjes vanillestok in een glazen potje. Overgiet met 150ml vodka en laat minstens 4 weken trekken op een donkere plaats. Klaar is uw vanille-extract!

Zo, nu die basisdingen klaarstaan, hoeft u enkel nog uw fuzzy socks en fleecedeken boven te halen voor u na nog geen 3 minuten kook- en mixwerk in de zetel kan ploffen met uw kaneelmelkske. Een cursus mijtenmorfologie is optioneel (maar niet meteen aan te raden).

Kaneelbroodjesmelk 

Aantal: 1 mok
Duur: 3 min.

Benodigdheden: een blender

Ingrediënten

 • 1 mok zelfgemaakte havermelk (zie recept hierboven) of andere romige plantaardige melk
 • 1/2 à 1 tl biologische kaneel
 • 1/2 tl (zelfgemaakt) vanille-extract (of meer voor een boozy kaneelmelkske)
 • 1 tl kokosbloesemsuiker

Werkwijze

 1. Verwarm de melk in een steelpannetje of in de microgolfoven.
 2. Doe de melk en alle andere ingrediënten in de blender en mix ongeveer 30 seconden tot het drankje mooi schuimt.
 3. Serveer in een gezellige mok of een cool glas.

 

 

 

 

4 Replies to “Zal ik kaneelbroodjesmelk drinken”

 1. Ah, ik heb ook al helemaal zin gekregen in een dekentje, Netflix en een melkske erbij 😉

  1. Kijk het is zaterdag, het regent buiten, het is best koud: laat je gaan, Sam! 😉

 2. Kaneelbroodjesmelk, het woord alleen al klinkt erg herfstig. Havermelk maakte ik nog niet zelf, vanille-extract heb ik wel standaard zelfgemaakt staan. Al lijkt het maken van die havermelk goed mee te vallen. Dank voor de inspiratie!

  1. Moet je echt eens doen, havermelk maken, het voelt ook gewoon al tof om zo’n fles zelfgemaakte melk in de frigo te hebben staan 🙂

Geef een reactie