Wereld vegetarisme dag! + horen, zien en zijn #september

Feest, want het is wereld vegetarismedag! Aan alle die geen dier eten: proficiat! Aan alle die wel dier eten: kijk misschien eens naar favoriet nr. 3 van mijn favorietenlijstje van september (en ook een beetje proficiat, u mag er best zijn, het is niet omdat u af en toe eens een vlezeke eet dat u geen toffe mens kan zijn natuurlijk).  Bij feest horen leuke dingen, dus daarom raapte ik al het goeds van deze maand op een hoopje en legde het hieronder voor u uit! Mijn favorieten van september:

Horen: The Ayurveda and Vedic Living Podcast

Laat ons beginnen met iets zweverigs als een podcast over de ayurvedische manier van leven. Joehoe…Het moet ongeveer 3 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst via wat bibboeken in contact kwam met ayurveda (letterlijk “kennis van het leven”), een traditionele, Indische visie op gezondheid en levensstijl. Op de zweverigste aspecten na, vind ik dit echt een prachtige manier van denken en van omgaan met het leven. De nadruk in ayurveda ligt voornamelijk op respect voor alles wat leeft en voor je eigen gezondheid, dit aan de hand van allerlei neergeschreven adviezen over hoe je met voeding, massages, bewegingen en andere rituelen op een holistische manier je lichaam en leven in balans kan brengen/houden. Kortom: kennis die we in deze stressy  Westerse wereld wat mij betreft wel kunnen gebruiken. Omdat ik al veel te lang studeer wat ik studeer en niet direct een kans zie om ergens Ayurvedische geneeswijzen en holistic nutrition te gaan studeren (staat op mijn bucketlist), behelp ik me voorlopig met podcasts en boeken. Een ervan is deze Ayurvedic and Vedic Living Podcast. In deze podcast spreekt Benjamin samen met Aparna Khanolkar over hoe je ayurveda praktisch in het dagelijkse leven kan implementeren. Behoorlijk down to earth in tegenstelling tot vele andere ayurveda-podcast. Een aanrader voor iedereen met interesse voor ayurveda, holisme en yoga.

Je kan de podcast gratis beluisteren via iTunes.

Zien: De mooie voedselmachine

Deze zomer lag mijn persoonlijke focus vooral op darmkennis. Ik  heb soms van die vreemde fascinaties. Na het lezen van Buikgevoel werd de drang om mijn spijsverteringsstelsel te leren kennen alleen maar groter en bekeek  de bibbaliemevrouw me licht argwanend toen ik ongeveer de hele 9-boeken-tellende collectie aan informatieve boeken over bacteriën, darmflora en spijsvertering tegelijk uitleende. Bleek dat de mensen in mijn buurt mijn soms nogal directe kaka- en darmweetjes nog wel interessant vonden, waaruit ik concludeer dat mensen een boek over darmen interessanter kunnen vinden dan je op het eerste zicht zou denken. Vandaar deze favorietensuggestie. Mijn mama, lief, oma en papa lazen stukken uit dit boek op de momenten dat ik het tussen de leesbeurten door op de salontafel liet slingeren. De mooie voedselmachine van Giulia Enders is dan ook een erg toegankelijk boek, dat even vlot leest als een goeie roman. Een humoristisch, doch bijzonder informatief boek dat je genoeg materiaal geeft om eens een avond lang darmweetjes rond te spuien bij vrienden. Het staat vol dingen die je ongetwijfeld nog niet wist over je eigen lichaam. Schandalig eigenlijk dat we onszelf zo slecht kennen!  Tijd dus om daarin verandering te brengen en allen dit boek te gaan uitlenen in de bib.

Zien: Food Choices

Het afgelopen jaar nam mijn lief een Netflix abonnement. In het meest waarschijnlijke geval zouden we nu dus aan een serieverslaving moeten leiden. Niets is minder waar, want aangezien we qua seriesmaak niet meteen matchen, bekijken we samen meestal documentaires (#vijftigjaargetrouwleven). Cowspiracy, What the Health, Global Waste en nog een paar andere duurzaamheidsdocumentaires (en de film Okja, uiteraard …) passeerden de revue en bij elke documentaire werd ik een beetje depressiever/gefrustreerder en kreeg mijn vriend een beetje meer inzicht in de redenen waarom ik zo “lastig” doe op eetvlak. Vorige week keken we samen naar Food Choices en dat was zonder enige twijfel de beste documentaire over veganisme die we tot nu toe al zagen. Mijn vriend besloot hierdoor zelfs de stap naar een vleesslaloze lunch te zetten! Geen drama in deze film (ik haat documentaires als Earthlings en Forks over Knives die zonder enige nuance schokkende beelden tonen van de vleesindustrie) en veel genuanceerde informatie en feiten. Het blijft natuurlijk een pro-veganisme-film waarin niet gesproken wordt over de invloed van veganisme op landbouwers die hun inkomsten halen uit de verkoop van vlees of melk (iets waarmee ik het als bio-ingenieur landbouwkunde in spe waarschijnlijk beroepsmisvormingsgewijs wat lastiger mee heb dan de standaard-vegan), maar meestal worden “ja,maar…”-vragen die je jezelf stelde nog geen minuut later in de film beantwoord. Er wordt ook niet echt iemand geviseerd, alle feiten worden gewoon op een rijtje gezet en er wordt geconcludeerd dat je niet al te speciaal moet doen: gewoon gevarieerd plantaardig eten en je zal niets tekort komen (behalve B12 en dat is dan ook het enige supplement dat je volgens de film moet nemen). Zelf kritisch denken, blijft een must, maar toch vind ik dat dit een film is die gerust eens als filmtopper op zaterdagavond op TV zou mogen verschijnen. Al was het maar zodat mensen wat meer respect zouden krijgen voor vegetariërs en veganisten (ik heb net wat HLN-comments zitten lezen, dus mijn visie op liefde van de buitenwereld  voor de veggie/vegan heeft een oppeppertje nodig: hoe onverschillig kunnen mensen zijn!). Over naar favoriet 4 voor wat positiviteit!

Zijn: vrienden tofu voeren #lifegoals

Ik kan in vrede sterven: op vakantie met 8 vleesetende vrienden heb ik iedereen succesvol tofu doen eten. Zonder al te lange tanden en zelfs met iets wat we smaak zouden kunnen noemen. Het kan goed zijn dat ze gewoon uitgehongerd waren (iedereen was de dag erna behoorlijk gelukkig toen hij weer een stukje vlees/vis kreeg), maar ik ga die gedacht mijn euforische overwinning niet laten overschaduwen! Lang leve de positiviteit en de veggievriendelijke vrienden! Er is nog hoop! Het recept voor de tofublokjes die dit mirakel mogelijk  maakten, postte ik trouwens hier.

Waaraan beleefde u plezier in september?

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie