Welkom in mijn keukenkast!

En voor   je het weet is alles voorbij…

Dus ook de vakantie. Man, wat ging dat snel.

Tijd voor eerste lessen (waarin je je al lang niet meer mag voorstellen of mag zeggen hoe je vakantie geweest is #langlevehetmiddelbaar), aanschuiven in wachtrijen voor cursussen, stress over het (in de masters steeds kleiner wordend) aantal medeleerlingen (te laat komen is geen optie in een klas van 3) en tijd om dat kot weer eens vol te proppen met eten. Dat laatste is natuurlijk het plezantste, toch als je Anne-Sophie heet en droge voeding in glazen potten je dezelfde endorfineboost geeft als een halve kilo chocolade.

Ik ben opgevoed met de “voorbereid op den oorlog”-mentaliteit: onze berging herbergt  voldoende droog- en blikvoer om een maand of twee zonder Colruyt afspraak door te komen. Ruimtegebrek maakt dat op kot meestal niet mogelijk en daarom leek een beperkte, doch complete kotkitchenessentilas-lijst me best handig. Een samenvatting van mijn 3-jaar kotkookervaring (ik ging op die drie jaar maar 6 keer eten in de Brug en besteed dagelijks minder dan 20 min aan eten maken).

Deze lijst is bedoeld voor de kotstudent zonder tijd die toch gezond wil eten. Hij/ zij heeft te veel les om goed te zijn (in het middelbaar dacht ik dat je op de unief zo om de dag eens een uur of drie les had… heb ik me daaraan even mispakt…) en komt ’s avonds verhongerd thuis terwijl de Colruyt zijn deuren al bijna gesloten heeft. Alles wat hij/zij wil is een voedzaam, budgetvriendelijk, snel, maar liefst ook lekker avondmaal dat voorkomt dat hij/zij zich in de brug op de veelal zielige vegan opties moet storten. Schaf u elk half semester alles van de droge voeding lijst aan, koop daarbij wekelijks een paar soorten groenten en fruit en wat tofu/seitan/…. en u kan op elk moment een snel maal uit die kleine kotkeuken toveren.

De grote kotkitchenessentials-lijst

Droogvoer

Bewaar alles van deze lijst in een kotkast (ik had anderhalf Billy-vak nodig om alles van deze lijst in te krijgen) in een box onder je bed/keukenkast. Ik heb zoals gezegd een pottenpassie (en koop meestal verpakkingsvrij), maar alles in zijn oorspronkelijke verpakking bewaren, is natuurlijk net zo goed.

Koolhydraten

 • Rijst –> 15-45 min tijd
  Ik heb meestal een pot basmati en een pot volkoren. De basmati is voor wanneer het echt snel moet gaan (klaar op 15 minuten) en de volkoren is voor wanneer ik er op zondagavond eens aan denk om rijst te koken (volkorenrijst koken neemt 45 minuten in beslag) of voor wanneer ik wat meer tijd heb dan anders. Neem voor elke kop rijst 2 koppen water/ bouillon.
 • Quinoa –> 15 min tijd
  Dit pseudograan is wat duurder, daarom gebruik ik het ook niet zo vaak. Het is wel een perfecte aanvulling bij bonen (lees: bevat een aminozuurprofiel dat dat van melk benadert) en is erg snel klaar. Neem voor elke kop quinoa 2 koppen water, doe er wat kurkuma en zwarte peper bij en laat 15 min koken tot de “staartjes”  loskomen.
 • (Volkoren) pasta –> 5 min tijd
  De studentenfavoriet. Ik neem meestal een paar verschillende soorten en vormen om sleur te voorkomen.
 • (Volkoren) couscous –> 5 min tijd
  Dit is de snel klaar kampioen. Een kop couscous, 2 koppen water uit de waterkoker, wat peper, kruiden en zout, 5 min wachten et voila!
 • (Rijst) noedels –> 5 min tijd
  Ik koop meestal noedels die niet gemaakt zijn van tarwe, maar eerder van boekweit of rijst. Zo krijg ik eens iets anders binnen (pasta, couscous –> allemaal tarwe) zonder er meer tijd aan te verspillen.
 • Patatjes –> 12-20 min tijd
  Ik eet eerlijk gezegd zelden patatjes op kot, gewoon omdat het “zo’n gedoe” is om ze te schillen en dan nog te stomen of te koken. Ik besef dat dat allemaal wat overdreven is. Patatjes zijn veruit de goedkoopste “vuller” en als je een aardappel met schil (maak hem een beetje nat en prik er wat gaatjes in) in de microgolfoven legt, is die bijna even snel klaar als quinoa. Stomen of koken kan natuurlijk ook.

Eiwitbronnen

 • Droge rode linzen
  Deze zijn mijn favorietjes. Ze zijn super snel klaar (10 min), hoeven niet geweekt te worden en kunnen heerlijk gekruid worden of verwerkt worden als sneaky eiwitbron in een soep of pastasaus.
 • Droge bruine linzen
  In tegenstelling tot hun rode broer, nemen deze linzen al wat meer tijd in beslag en is het best ze toch op voorhand te weken. Ze hebben ter compensatie wat meer beet en zijn daarom lekker in salades. Je kan ze ook kopen in blik, maar dan zijn ze naar mijn mening nogal papperig.
 • Droge kikkererwten
  Wanneer je kikkererwten zelf kookt zijn ze echt 10 keer lekkerder. Praktisch is het natuurlijk niet altijd aangezien de dingen eerst 10 uur moeten weken en nadien nog eens een uur moeten koken. Een tijdrovende bezigheid waar ik me meestal om de maand eens aan waag. Ik maak dan meteen meer dan genoeg en bewaar mijn gare kikkererwten in de diepvries. Super lekker in salades, stoofpotjes of geroosterd.
 • Bonen in blik: kikkererwten, rode en witte bonen
  Later als ik groot ben zal ik naar volledige blikbonenonafhankelijkheid streven, maar eerlijk: welke student heeft er nu tijd om al die bonen zelf te weken en te koken. Ik leg mijn lot schaamteloos in handen van de industrie die mij met één beweging van de blikopener van boontjes voorziet. Kikkererwten voor hummus, rode bonen in chilli, witte bonen in spreads/salades/sauzen. Bij Colruyt koop ik ze wanneer ik plaats heb per 3, dat scheelt meestal toch 30 à 40 cent per pot en ik weet dat ik zoveel potten toch op krijg.
 • Sojabrokjes
  Klinkt niet direct appetijtelijk, maar deze gedroogde stukjes soja zijn goedkoop, super lang houdbaar en hebben een toffe textuur om te marineren als wrapvulling of om toe te voegen aan spaghettisaus.
 • Zaden en noten
  Als ik het gehad heb met bonen, grabbel ik wat in mijn noten- en zadenpotten en speel ik zo mijn eiwit binnen. Ook ideaal bij het ontbijt.  Noten koop ik altijd onder de vorm van een gemengde zak in de Colruyt (niet zero-waste, maar wel de goedkoopste optie om amandelen, hazelnoten, cashewnoten en walnoten te kopen). Mijn zonnebloempitten, chia- en lijnzaad haal ik veelal bij Ohne of Beomarkt.

Andere droge dingen

 • Havermout
  Hier moet ik geen tekeningske bij maken denk ik: havermout for the win! Zowel als ontbijt, als pannenkoekbasis of om een avondlijk hongerke op een robuuste manier te stillen (doe er een lepel cacaopoeder en eventueel wat kokosbloesemsuiker en vanille in, dat even in de microgolf en u hebt een gezond chocoladecakeje <3 )
 • Boekweit
  Ik heb altijd boekweit in huis omdat ik de crunch zo lekker vind als topping op havermout, yoghurt of fruitsla.
 • Cacaopoeder
  Voor die tijd van de maand en alle dagen daartussen. Zie het chocoladecakerecept bij de havermout of dit chocomelkrecept. Of door wat kokosolie en in de vriezer= instant chocolade!
 • Kokosbloesemsuiker
  Deze is optioneel. Aangezien ik vaak dingen bak, heb ik deze altijd in huis. Ik voeg zelden suiker toe aan mijn dagelijks eten, maar zo af en toe heb je toch iets zoets nodig, zoals in de marinade voor mijn favoriete tofublokjes bijvoorbeeld.
 • Vanille-extract
  Evenzeer optioneel, maar wel enorm lekker om pannenkoeken, natuur(soja)yoghurt, fancy havermout of zelfgemaakte plantaardige melk mee op smaak te brengen.
 • Extra vierge olijfolie
  Niet om in te bakken (ik stoombak meestal: dus bakken zonder olie, maar beetjes water toevoegen om aanbranden te vookomen), maar wel perfect in dressings of pesto’s.
 • Sojasaus
  Een must in wok of marinade!
 • Edelgistvlokken
  Vegans begrijpen mij als ik zeg dat deze lekker zijn op alles (pasta, salades, sauzen…). Non-vegans zouden ze echt eens moeten proberen. Ik kan me geen edelgistvlokloos leven meer voorstellen. Goed voor haar en nagels, beweert de verpakking 🙂

Kruiden

 • Oregano
  Instant pizzasmaak!
 • Tijm
 • Currypoeder
 • Ras el hanout
  Wie geen plaats heeft voor een afzonderlijk potje koriander en komijn, is al een heel eind op weg met deze kruidenmellange. Lekker in Marokkaanse stoofpotjes of chilli.
 • Kurkuma
 • Kaneel
 • Peper en zout
  Duh.

In de frigo

 • Sriracha
  Hallo avocado on toast!
 • Tahin
  In hummus, dressings of gewoon zo over waokschotels. Koop hem in een Marokkaanse of Turkse winkel, daar is hij dubbel zo smeuiig en lopend.
 • Miso
  In plaats van bouillonblokjes in soep of sauzen.
 • Plantaardige melk
  Gekocht of zelfgemaakt.
 • Groenten en fruit
  Koop seizoensgebonden (ja, mamaa…) want dat is meestal ook een pak goedkoper.

 

 

 

 

 

Geef een reactie