Zal ik warmoespizza maken

Ik zaai elk jaar vreemde dingen. Dat vertelde ik u al wel in moestuin-update 1 en 2. Moestuin-update 3 volgt overigens binnenkort. Voorlopig kan ik u al wel even teasen met een foto van het grootste beest dat ik ooit al uit mijn hof mocht knippen: een gele courgette van pakweg een kilo tweehonderd. Ik ben een trotse mama. 

Mijn obese baby werd hardhandig in schijven gesneden, geroosterd en verwerkt tot lasagna. Mijn moederhart brak, mijn maagje en mede-bewoners waren content met het feestelijke avondeten. 

Maar goed, laat ons dat dramatisch voorval even vergeten en overgaan tot een van mijn andere moestuinuitspatingen: warmoes, veel warmoes.

Ik zaai al jaren warmoes en samen met onze aardperen is hij de dapperste plant die ik ken. Water of geen water, liefde of complete vereenzaming, onkruid of nette mulch. Warmoes groeit steeds dapper door, hoe goed of hoe slecht mijn moestuinjaar ook moge zijn. Een applausje graag.

Omdat elke plant graag zijn eigen soort verspreidt, dacht ik dat het aanprijzen van warmoes bij mijn vriend dan ook de mooiste wederdienst was die ik mijn geliefde groentensoort kon teruggeven voor zijn jarenlange trouwe dienst als moestuinvuller. Ook in mijn lief z’n moestuin sloeg hij zijn kleurrijk generfde bladeren uit. Nu is er één klein probleempje gekoppeld aan het voor het eerst telen van warmoes: mijn vriend en zijn aanverwanten wisten begot niet wat met de plant aan te vangen. Want hoe goed bedoeld tips als “klaarmaken als spinazie” ook zijn, de smaak van warmoes, is er eentje apart en om hem als alleenstaande groente puur te eten, vinden de meeste mensen die ik al warmoes voerde hem nogal aards en licht bitter.

Een warmoesreceptje leek me op zijn plaats.

Omdat pizza altijd een goed idee is, stel ik u vandaag graag deze snelle warmoespizzaatjes voor. Geen rode saus (#mindfuck) maar wel een pesto van zacht gestoofde warmoes dient op een opengesneden pitabroodje als basis voor smaakmakers als zongedroogde tomaatjes, rode ui en zelfgemaakte vegan kaas. Op een pitabroodje omdat het september is en niemand tegenwoordig nog tijd heeft om bloem, water en gist te laten rijzen tot een knapperig ambachtelijke bodem (mocht u een eenzame uitzondering met tijd zijn, raad ik u het pizzabodemrecept van Jeroen Meus aan).

Moestuin-fastfood. Als dat niet contradictorisch klinkt, wetende dat ik de voorbereidingen voor dit gerecht ergens in mei trof met het in de grond stoppen van wat zaadclustertjes. Laat dat snel klaar dus vooral betekenen dat dat u meer tijd geeft om deze pizza’s rustig genietend en onder het gekeuvel met wat leuke mensen te verorberen. Dat lijkt me een eerbiedige geste ten aanzien van mijn warmoesvriend.

Snelle warmoespizza’s

Duur: 15 min bereiding + 15 min in de oven
Aantal: 4 pizzaatjes
Benodigdheden: een oven

Ingrediënten

Voor de warmoespesto

 • Een grote bussel warmoes
 • 3 teentjes knoflook
 • Een handvol witte noten (cashews, gepelde amandelen, pijnboompitten…) , fijngehakt
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout

Voor de “kaas”

 • 1 kopje witte noten (cashew, gepelde amandelen…), fijngehakt
 • 3 el olijfolie
 • 3 el edelgistvlokken
 • 1/2 tl lookpoeder
 • peper en zout

Voor de pizza

 • 2 (volkoren) pitabroodjes
 • een handvol olijven
 • 1/2 rode ui in ringen

Werkwijze

 1. Snijd de warmoes in fijne ringen. Hou de stelen en de bladeren apart. Snipper ook de look fijn.
 2. Verwarm een lepel kokosolie in een pan en stoof de look kort aan. Voeg er de warmoesstelen aan toe en laat deze een minuut of 5 bakken. Voeg de bladeren toe en bak deze nog 2 minuten mee.
 3. Doe de warmoes in de blender en mix met 2 el olijfolie, de noten, peper en zout. Hou de warmoespesto even apart.
 4. Mix in de uitgespoelde blender de ingrediënten voor de “kaas”. Als je blender niet sterk genoeg is, kan je eens de grootste brokken fijngemalen zijn ook verder mixen met een staafmixer. Laat de “feta” even opstijven in de diepvriezer.
 5. Snijd de pitabroodjes overlangs open zodat je 4 ronde “pizzabodems” krijgt. Smeer wat van de warmoespesto op het broodje, leg er wat uiringen, olijfjes en eventueel wat warmoesblaadjes en basilicum op. Kruid met wat tijm, peper, zout en leg schep er wat “kaas” op.
 6. Bak de pizza’s gedurende 15 min in een op 250°C voorverwarmde oven.
 7. Lekker met een slaatje erbij.

 

4 Replies to “Zal ik warmoespizza maken”

 1. Mijn moeder verwerkt warmoes vooral in puree, maar ik ben eerlijk gezegd ook niet zo’n fan van de smaak. Je pizza’s zien er wel schitterend uit!

  1. In puree! Dat is een goed idee! Dat zal die smaak vast ook wat compenseren! Bedank je moeder in mijn plaats voor de inspiratie!

 2. Whuut! Omg die ziet er zoooo goed uit!! Ik heb net pizza gemaakt met een vriendin (yep, exact 1u geleden ?) maar heb al spijt dat we deze ni gemaakt hebben ???

  1. Dankje, Iris! Haha, maar jouw pizza was ook keilekker! Je moet me nog altijd eens het recept geven van die boekweitbodem en van die wortelsaus!

Geef een reactie