Veganize your boyfriend: snoepreepmissie // bounty

Beschrijving van de Homo Robinius:

De Homo Robinus wil wel gezond zijn, maar kan de verleidingen des levens moeilijk weerstaan. Een potje vleessla, de pot Nutella en zijn buddy (de pot mayonaise) zijn samen met biefstuk met bearnaisesaus, kokosrotsjes, pickels-chips, borrelnootjes en zuurtjes zijn verleidelijkste vrienden.
De Homo Robinius is een welwillende soort die steevast een stukje van het vegan maal van zijn vriendin in kwestie wil proeven om nadien lustig verder te sabbelen op zijn stukje vlees. Havermout als ontbijt, jawel, zolang daar ravioli uit blik als tweede ontbijtronde op volgt*.
Soms krijgt de Homo Robinius opwellingen van “ik ga hummus op mijn boterham doen en een slaatje meenemen als lunch” om vervolgens een paar mars/snickers/bounty-snoepreepjes in zijn brooddoos te stoppen en een tweede laag Nutella op zijn boke of sandwich te smeren.

Ze  zeggen dat je mensen niet moet proberen te veranderen. Ik kan daar in komen, maar persoonlijk vind ik dat je het toch maar kan proberen. Zeker als het volkomen in het voordeel van de te veranderen persoon is. Dan is dat een missie van barmhartigheid, lijkt me.

Mijn lief kan gezien worden als mijn levend proefkonijn, mijn 10-jaren-project. Ooit zal hij spontaan vragen of we vanavond nog eens gemarineerde tofu met gewokte groentje en raw, vegan cheesecake als dessert eten.

Ooit.

Ik heb op drie jaar tijd al behoorlijk wat verwezenlijkt. Het lief neemt tegenwoordig spontaan de pot edelgistvlokken boven als “kaas” op spaghetti (hij doet er nadien meestal nog een portie echte kaas boven op, maar enfin: het is een begin), thuis heeft hij kikkererwten, chiazaad en tahin staan en af en toe prepareert hij zich  zelfs geroosterde kikkererwten in plaats van chipjes. Ik kan u vertellen dat het waarschijnlijk eerder plooien is onder het Anne-Sophie-engelenstemmetje dat hem steevast de ingrediëntenlijst van elk vastgenomen voedingswaar influistert, dan dat hij het doet voor zijn eigen gezondheid. Het is een begin. 

Omdat ik persoonlijk vind dat verbieden geen oplossing is (mijn solicitatiezin voor een nieuw seizoen van Super Nanny), probeer ik de jongen altijd af te leiden met een alternatief. En wie heeft er nu geen baat bij alternatieven? Iedereen kan  wel een gezondere versie van een net iets te guilty pleasure gebruiken en daarom bent u op dit eigenste moment getuige van deze nieuwe rubriek: veganize your boyfriend. Guilty pleasures van de Homo Robinius, geveganized, omgetoverd tot iets wat bijna nutritioneel acceptabel genoemd kan worden en volkomen is goedgekeurd door de Homo Robinius himself. Met nutritioneel acceptabel  bedoel ik dan dat de recepten die u in deze rubriek zal tegenkomen geen dingen zijn die u iedere dag moet eten en dat ik niet claim dat ze kei-gezond zijn. Wel bieden ze een voedzamer alternatief en zullen ze uw lichaam, in tegenstelling tot hun kant-en-klare supermarktvrienden, wel nog wat voedingsstoffen bieden die het kan gebruiken.

In deze eerste editie van de spiksplinternieuwe veganize-your-boyfriend-rubriek pak ik een zoete snackzonde van Lief in kwestie aan: de bounty. Zoals eerder vermeld werd de voorverpakte mini-bounty wel eens in de brooddoos naast een goedbedoelde boterham met hummus en kerstomaatjes of een iets minder goedbedoelde sandwich met vleessla gestopt. Want het leven draait om evenwicht, redeneert de Homo Robinius.

Daar zag ik een kans op scoren met gezond lekkers, want laat het maken van een vegan bounty nu net al eeuwen op mijn to-do-list staan. Scoren deed ik zeker: de Homo Robinius vroeg achterdochtig naar de ingrediënten omdat hij vermoedde dat het onmogelijk kon dat er niets slechts in zo’n waarheidsgetrouwe bounty zat. Nope, niets slechts, enkel wat gezonde vetten, kokos, ahornsiroop en cacaopoeder. Qua caloriën bent u misschien nog beter af met een bounty (let’s be honest), maar deze bounty bevat dan geen 3 soorten suiker (als hoofdingrediënt van de reep), glycerol of emulgatoren, waardoor u met 1 reepje toekomt en nadien niet de neiging hebt nog eens in de doos mars te duiken. De vegan bounty bestaat dan ook voornamelijk uit kokos. Jawel een kokossnoepreep met kokos als hoofdingrediënt: de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Een eerste stap in een de richting van een geveganizede boyfriend**: check!

 

*Toegegeven: het ravioli-uit-blik-ontbijt was een zeldzaam campinggegeven en wordt in deze context volledig misbruikt om de beschrijving te staven. 
** Voor mensen hier over mensenrechten beginnen of een petitie starten voor de food-liberation van de Homo Robinius: de jongen werd nergens toe gedwongen en zal gegarandeerd geen schade ondervinden aan dit proefproject. Beloofd. Ook is het niet de bedoeling om hem volledig te veganizen, maar wel om hem (en u) wat tools te bieden om het leven wat gezonder te maken. 

Gezondere bounty 

Voor: 6 bounty’s
Duur: 20 min + 1,5 uur opstijven

Benodigdheden: een vriezer

Ingrediënten

Werkwijze

 1. Smelt de creamed coconut en kokosolie op een zacht vuur in een pannetje.
 2. Haal van het vuur en voeg de ahornsiroop, een klein snuifje zout en kokosrasp toe.
 3. Laat de vulling een kwartiertje opstijven in de koelkast.
 4. Vorm 6 balkjes (met afgeronde hoekjes, want volgens wikipedia is dat hét kenmerk van een Bounty) van de kokosvulling, druk ze erg stevig aan zodat ze bij het coaten niet uiteen vallen en plaats ze op een met bakpapier beklede schaal voor een uur in de vriezer.
 5. Maak intussen de chocoladecoating zoals in dit recept.
 6. Haal de kokosvullingblokjes met een vork voorzichtig door de chocoladecoating en laat ze uitdruppen op een taartrooster.
 7. De coating stijft normaal gezien erg snel op. Als je met gewone gesmolten chocolade werkt zal je de bounty’s nog een kwartiertje in de vriezer moeten laten opstijven.
 8. Smakelijk!
 9. Bewaren doe je deze repen best in de koelkast.

 

2 Replies to “Veganize your boyfriend: snoepreepmissie // bounty”

 1. Schitterende inleiding, toffe nieuwe rubriek!

  1. Haha, dankjewel! Ik heb het hem wel verplicht eerst moeten laten nalezen 😉

Geef een reactie