Andalucia voor beginners

Mijn familie en ik zijn gewoontedieren dat het geen naam heeft. Al zolang ik leef gaan we in het weekend naar zee en in de grote vakantie naar Spanje. Elk jaar met hier en daar een zeer zeldzame uitzondering. Na al die jaren Zuid-Spanjevakantie, denk ik dat ik u zo naderhand toch wel wat tips kan geven. Hieronder staan een paar dingen waarvan ik vind dat u ze moet weten/eten/drinken/zien/gedaan hebben wanneer u ooit in Andalucía verzeild zou raken.

Must-do

Torcal de Antequera

El Torcal de Antequerra

Een jaar of 4 geleden gingen we voor het eerst naar dit natuurpark een 50tal km boven Malaga en jongens: wat was ik onder de indruk. Dit jaar gingen we opnieuw en de verwondering over de kunstzinnigheid van de natuur bleef. El Torcal is een beschermd natuurgebied op meer dan 1000m hoogte waar door erosie  de metershoge kalksteenrotsen in grillige vormen zijn uitgesleten. In het Jura (héééél lang geleden dus) lag El Torcal onder water, waardoor er nu mooie fossielen van ammonieten en andere oude beestjes te bewonderen zijn. Aardwetenschappen in real life. 

Tips ’n tricks

 • Als u El Torcal in de zomer bezoekt, zorg dan dat u er zo vroeg mogelijk bent: om 12u ’s middags kan het er al een kleine 40°C zijn. Wij waren er dit jaar om 10u en met de chance van wat bewolking en een briesje konden we bij 30°C aangenaam wandelen.
 • Sta af en toe eens stil en laat uw verbeelding beestjes (eekhoorns, mama-hamsters met babies, apen, konijnen met plat liggende oren, nijlpaarden met platte snuiten) vormen in de rotsformaties.
  Ziet er nog iemand de omhoog kruipende eekhoorn/bever op de middelste rots?

   

 • Er zijn 2 routes: een groene van 1,5 km en een gele van 3km. Wij doen 2 uur over de groen route die je volgens de site op 45 min afwerkt, gewoon omdat we om de zoveel meter stoppen om een geocache te loggen, een rotsje te beklauteren of naar fantasierotsbeestjes te zoeken. Hou daar dus rekening mee als je de gele route van (volgens de site) 2 uur aanpakt. (Ik zou een lunchpakketje, zonnecrème en een paar liter water voorzien).
 • Hoe u bij El Torcal geraakt, is een beetje een mysterie. Wij zetten altijd Villanueva de la conception in onze gps om vanaf daar de lange, kronkelende bergweg tot aan El Torcal Alto te volgen. Onderweg zal u een parking tegenkomen, maar vanaf daar is het nog een heel eind stappen. Als u nog wat verder de hoogte inrijdt, komt u aan het bezoekerscentrum, waar u kan parkeren en meteen aan een mooie route kan beginnen.

Meer info over El Torcal vindt u op deze (Spaanse) of deze (Engelse) site.

Tarifa: het coolere Gibraltar

Vergeet de drukte van Gibraltar. De apen daar zijn best cool, maar bleken moordzuchtig ten aanzien van honden (mama bracht het hele bezoek door in de auto bij onze hond). Het is er veel te druk en de berg oprijden en er parkeren met een auto groter dan een Smart is al helemaal geen aanrader. Bovendien ziet u Afrika met wat mistige pech niet eens liggen. Rijd dus liever wat verder door naar Tarifa, een stadje dat bijna even dicht bij Afrika ligt (check maar op de kaart) en waar je de Middenlandse Zee en Atlantische Oceaan in elkaar kan zien overvloeien. Een flinke portie surfsfeer en gezellige straatjes vol leuke tapasbars maken van Tarifa een ideale avondstop na een dagje Cadiz of Jerez de La Frontera.

Tip: neem een fleeceke mee, want in Tarifa kan een koude zeebries het ’s avonds wat frisjes maken.

Een rondrit door de witte dorpen in de Sierra Nevada

Dit is een uitstap die we nog geen enkel jaar hebben overgeslaan. Feitelijk is het niet meer dan een dag in de auto, maar met airco is dat veelal de reden waarom we zo naar deze trip uitkijken. Een rondrit langs kronkelende bergwegjes brengt je naar vijgen- en amandelbomen en typische witte dorpjes als Lanjaron, Pampaneira en Búbion. Iets minder vegetariër-viendelijk zijn er de huizen vol jamon Iberico/Serano, maar wie daar over kijkt kan zich smijten in olijfolie of wijn uit authentieke houten vaatjes, honing of zoete gebakjes.

Het rondje dat wij typisch rijden, vindt u min of meer op deze site.

15 augustus en Fiestas de Malaga

Als het even mogelijk is, bezoek Andalucía dan rond 15 augustus. Op die dag (en de dagen ervoor) viert de streek feest en haalt elk dorp wel kermis en vuurwerk boven om de Asunción de La Virgen Maria te eren. In Almuñecar kan u rekenen op een authentiek feestritueel met bootjes, een rijkelijk versierde Maria op het water en een berg die vuur vat onder het ietwat enthousiast aangestoken vuurwerk. Wie houdt van sfeer en een soort van Gentse Feesten met Spaans temperament, moet rond 15 augustus naar Malaga. Dan bruist de stad van de feestvierders, tapasbars, flamenco en kermisattracties.

Als u dan toch in Malaga bent, kan u misschien een hapje gaan eten in (volgens mij) een van de enige vegetarische restaurants van de streek. Niet duur en keilekker.

Thee drinken in een téteria in Granada

In het oude centrum van Granada (Albaicín), waant u zich in een Moorse dorpskern. Hennatattoo’s, kleurrijke doeken en lampjes, marrokaanse restaurants vol tajinegerechten, bakkers vol zoet gebak én téterias. Mijn papa was nogal geïntrigeerd door dat laatste. Tot zijn lichte teleurstelling bleek het een theehuis. Maar wat voor een met wel 50 soorten thee en in een typisch interieur met mozaiekjes en kussentjes, deed het theehuis in Granada me Julies House snel vergeten (hoewel de carrot cake bij Julies House me wel sterk over de voorgaande uitspraak doet twijfelen).

De tetería die wij bezochten was téteria Kasbah.

Melocotones  kopen

Wie in Spanje is, moet perziken eten. Dat is wat ik ervan denk. De kans lijkt me klein dat u ergens ooit al een lekkerdere perzik gegeten hebt dan in Spanje. Wanneer u een fruitmarktje tegenkomt en deze grote oranje vruchten ziet liggen, stapt u dus zonder aarzelen op de verkoper af en vraagt u om  “un kilo de melocotones, por favor”. Trust me.

Good to know

Anti-voedselvergiftiging tips

Vorig jaar zat ik tijdens onze vakantie 5 dagen op de wc. We waren in een typisch Spaans strandrestaurantje een menu del día (=in Spanje kan je spotgoedkoop lunchen) gaan eten. Mijn ouders en Lief aten een soort van half-rauwe gamba’s met look en paëlla. Ik speelde op veilig (en had weinig andere keuze, vegetariër in een vlees-/visetend land zijnde) met een slaatje met avocado, ijsbergsla, olijfjes en witloof. Mocht u nu geld moeten inzetten op wie de  voedselvergiftiging zou oplopen, zou u toch niet op mijn sla-etende ik gokken, toch? Rauwe groenten eten, blijkt in Spanje geen goeie zet, vertelde de verpleegster van de spoedafdeling me toen ik na 4 dagen zonder input en met een overmatige output van voedsel  behoorlijk verzwakt raakte en we toch eens naar de dokter besloten te gaan. Daarom een aantal tips om een wc-vakantie te vermijden:

 1. Kook bij voorkeur zelf en probeer alles zo goed als mogelijk te koken/stomen/grillen/…
 2. Drink geen kraantjes water, tenzij je het kookt. Spanjaarden hebben iets straffere darmbacteriën dan wij.
 3. Op restaurant sla je de aantrekkelijk uitziende ensalada tropical best af. Zet die principes opzij en kies voor iets warms (en bijgevolg vaak iets gefrituurd). Pizza, berenjenas fritas (gefrituurde aubergine met kandijstroop en zout), pasta en paëlla vegetariana zijn uw vriend.
 4. Vraag (hoe aangenaam verkoeling hier ook kan klinken)  steeds om een drankje zonder ijs (“sin hielo”) of haal de ijsblokjes uit je glas voor je aan je drankje begint. Just to be sure.
 5. Kies een restaurant waar veel volk zit (maar dat wist u vast wel al).

Anti-smelt-tips

Het kan hier al eens warm worden. De beste manier om die hitte te overleven, is door de locals na te apen. Een mooi beeld van een typische Spanje-dag, kan je in deze day-in-my-life-post op Elan bekijken. Vroeg opstaan, siësta-en, tot ’s nachts opblijven en slapen met de ruiten open zijn key om het hier wat aangenaam te maken. En oh ja: supermarkten met airco zijn uw vriend.

Ging u al ooit naar Andalucía? Welke dingen moet je er volgens u zeker doen?

 

 

2 Replies to “Andalucia voor beginners”

 1. Leuke tips! Ik ben zelf al eens gaan citytrippen in Malaga, prachtige stad ook! En winkels met airco zijn inderdaad je beste vriend, ja, haha!

Geef een reactie