How to veganize: mijn tips om elk recept gezonder en vegan te maken

Met oog op de workshop bij EVA van komende vrijdag, scherpte ik mijn vegan bakkennis nog wat aan en zette ik alles voor mezelf even op een rijtje. Want wat receptjes van madam bakster demonstreren en uitleggen, allemaal goed en wel, maar wat als daar iemand vragen begint te stellen. En u weet hoe dat gaat: start er 1 dan begint iedereen die vragen die hij de afgelopen uren in z’n hoofd had opgespaard in het rond te smijten. Ik kan me niet ontdoen van de gedachte dat ik me vrijwillig in een soort mondeling examen verwikkeld heb. Een enorm plezant mondeling, maar toch, ik wil niet afgaan, ziet u. In de hoop niet te hoeven beginnen met wenen zoals op een gangbaar mondeling, zag ik me dus genoodzaakt me wat voor te bereiden. Veelal helpt dat. Hoewel: in 2e bachelor ben ik gewoon beginnen snotteren toen de assistente vroeg om weet ik veel welk monddeel van de krab aan te duiden en dat terwijl ik de weken ervoor dode krabben was gaan sprokkelen op het strand om zo voldoende monddelen in real life te kunnen bestuderen.

Deze keer zal het anders zijn.

Al was het maar omdat er nu geen dode kuikens, vissen, ratten en krabben voor mijn neus zullen liggen wanneer de vragen gesteld zullen worden. Een tas thee erbij en dat komt wel in orde.

Alles hieronder is mijn persoonlijk spiekbriefje wanneer ik op bakmissie trek. De trucken van de  foor.

In feite is het allemaal niet zo moeilijk. Wanneer je iets bakt, blijft vrijwel gelijk wat, heb je altijd iets vettigs, iets zoets, iets bindends, iets luchtigs en dan een basis (dus iets als meel) nodig. Iets romigs maakt het allemaal wat luxueuzer. Hieronder lijstte ik voor elke categorie wat opties op. Daarmee kan u nu gewoon Ons Bakboek openslaan en de in die recepten genoemde categorieën vervangen door een alternatief. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat niet alles werkt, dat uitzoeken vergt wat geëxperimenteer. Wie daar geen zin in heeft kan profiteren van mijn onderzoekwerk in de receptenindex.

Iets vettigs

Gebruik een van deze als je in Ons Bakboek “boter” ziet staan. 

 • Plantaardige yoghurt: gebruik soja- , kokos- of andere plantaardige yoghurt in cakes aan de helft van de hoeveelheid boter en voeg voor de andere helft nog kokosolie toe.
 • Appelmoes: je hoeft zelfs niet de moeite te doen om zelf appelmoes te maken. Mix gewoon dezelfde hoeveelheid appel mee bij de natte ingrediënten in het deeg. Gebruik evenveel appelmoes als er in het klassieke recept om boter gevraagd wordt.
  –> de ultieme donutvormige wafels
 • Notenpasta: een ideale vervanger van boter in koekjes. Ook een ideaal vetje in raw-vegan gebak.
  –> mijn favoriete chocolate chip koekjes of deze raw-vegan snickers
 • Kokosolie: dit is de eenvoudigste, de optie voor wie geen zin heeft veel na te denken. Geen speciale smaak, geen speciale verhoudingen. Voeg zonder zorgen dezelfde hoeveelheid kokosolie toe als er boter nodig was.
  –> raw-vegan tartelettes
 • Geprakte banaan: deze kent iedereen intussen wel al als ster in gezond bananenbrood. De smaak is nogal overheersend, maar banaan is wel een ideale vervanger van boter in cakes.

Iets zoets

Gebruik een van deze als je in Ons Bakboek “suiker”  of “kandijstroop” of “honing” ziet staan. 

 • Dadels: mijn raw-vegan held. In dat soort recepten, hoef je niet te twijfelen: dadels will do the job en zijn waat mij betreft de “gezondste” suiker die je in je gebak kan draaien.
  –> aardbei-citroenroomtaarts
 • Banaan: u las al dat u deze als botervervanger kan gebruiken. Banaan is een manusje van alles dat  meteen ook voor een zoet smaakje zorgt. Soms is de banaan op zich voldoende om heel het baksel te zoeten, maar vaak voeg ik nog wat extra lepels dadelpuree of ahornsiroop toe.
 • Luikse stroop: ga voor de ongezoete variant, gemaakt van appels en peren. Tof als karamelachtige saus op een appeltaart of in appelcake. Hou er rekening mee dat deze stroop licht zurig smaakt. Een halve pot in een cake kappen is geen goed idee, enkele lepeltjes door de appels voor u ze op uw krokante taartbodem schikt, is dat wel.
 • Kokosbloesemsuiker: deze is ook weer een gemaksoplossing, de integrale vervanger voor suiker. Meer lezen over het gezondheidsaspect van kokosbloesemsuiker kan hier.
 • Ahornsiroop: duur, maar ozo verschrikkelijk lekker. Ik gebruik ahornsiroop in romige bereidingen als “cheese”cakes of chocomousse.
  –> romige raw-vegan cheesecakejes

Iets luchtigs

Gebruik een van deze als je in Ons Bakboek “opgeklopt eiwit” of “eieren“ziet staan. 

 • Aqua faba: dit is een nieuwkomer, een recent populaire Pinterestfavoriet. In plaats van het vocht in een blikje kikkererwten weg te gieten, vangt u het op, vriest u het in en wanneer u voldoende van dat vocht heeft opgespaard, kan u ermee aan de slag (nadat u het heeft ontvroren en opgeklopt zoals gewoon eiwit).  Aqua faba kan alles wat u maar kan verzinnen: bisquit, meringes, chocomousse… Let wel op: het sap van de kikkererwten in blik/bokaal is al gezouten, dus sla de ” voeg een snuifje zout toe”-stap in het recept over wanneer je aqua faba gebruikt.
 • Bakpoeder: dit is geen verrassing neem ik aan. Toch is dit een erg belangrijke in de vegan bakwereld. Voeg voor  een klassieke cake met 4 eieren een volledig zakje toe aan de droge ingrediënten. Zorg dat u het goed zeeft en dat er geen brokjes meer in zitten, want die zijn alles behalve smakelijk.
  –> Eenvoudige vegan appelcake
 • Bicarbonaat + appelazijn: hoe vreemd het ook klinkt: deze 2 moet u steeds combineren aangezien de azijn het bicarbonaat activeert. Chemie enzo. Voeg slechts een klein snuifje bicarbonaat en slechts een theelepeltje azijn toe in een grote cake en combineer met een half pakje bakpoeder.

Iets bindends

Gebruik een van deze als je in Ons Bakboek “eieren” ziet staan. 

 • Lijnzaad-ei: de vegan klassieker. Meng 1 el gebroken (dus geen hele lijnzaadjes, anders zal het niet werken) lijnzaad met 3 el warm water en laat even staan. Eén zo’n mengseltje vervangt 1 ei en u kan op die manier maximaal 4 eieren in een cake vervangen. Een topper, maar lijnzaad-ei geeft je gebak wel een iets densere structuur.
 • Geprakte banaan: een manusje van alles, ik zei het toch.
 • Puddingpoeder: dit is er eentje voor de durvers. Ik geloof dat het werkt, want in van die commerciële eivervangers zit er ook gewoon maizena. Mij is het succesvol gebruiken van puddingpoeder echter nog nooit helemaal gelukt, het smaakt altijd nogal melig. Laat me dus weten wanneer u deze binder onder de knie heeft.
 • Aqua faba: als bindmiddel hoeft u het kikkererwtensap niet op te kloppen. Gewoon het vocht van 1 pot is genoeg om een hele portie koekjesdeeg te binden. Of voor wie het wat nauwkeuriger wil: 3 el aqua faba komen qua binding ongeveer overeen met 1 eitje.
  –> mijn favoriete chocolate chip koekjes of deze raw-vegan snickers

Iets meligs

Gebruik een van deze als je in Ons Bakboek “meel”  (duh) ziet staan. 

 • Havermout: mix deze in de keukenrobot tot meel en vervang hierdoor het meel in een 1:1-verhouding.
 • Noten: hier van ’t zelfde. Alles mixen in de keukenrobot een je hebt een nutriëntdens meeltje.
 • Kokosraspsel: eerlijk is eerlijk, deze gebruikte ik nog maar 1 keer als meelvervanger en dan steeds in combinatie met “echt” meel. Wel keilekker in koekjes!
 • Volkorenmeel: de gemaksoplossing. Niet iedereen zal volkoren tarwemeel gezond willen noemen, maar beter dan witte bloem is het alleszins wel.

Iets romigs

Gebruik een van deze als je in Ons Bakboek “(slag) room” of “roomkaas” ziet staan. 

 • Kokosolie: geeft in combinatie met één van de andere in deze  categorie een extra decadent mondgevoel (die woordenschat, precies Sergio Herman, mijn excuses). U bepaalt zelf de hoeveelheid (en dus het aantal calorieën).
 • Sojayoghurt: wat zoets erbij en u heeft een licht, romig sausje voor bij cake.
 • Kokosroom: schep de bovenste dikke laag van een gekoeld blik kokosmelk en klop dit tot een luchtige “slagroom”. Mijn all time favorite!
  –> chocolade-kokostaart 
 • Cashewnoten: laat ze 6 uur weken, giet ze af en mix ze in een goeie blender tot crème. Cashewcrème smaakt al verrassend zoet op zichzelf, dus aan wat vanille en een theelepeltje ahornsiroop heeft dit romig sausje genoeg.

Et voila, u bent nu een expert-veganizer!

6 Replies to “How to veganize: mijn tips om elk recept gezonder en vegan te maken”

 1. Super! Veel succes morgen!

 2. Wat een geweldig overzicht, dit is sowieso nuttig. Veel succes morgen!

  1. Dankjewel! Ik heb het overleefd, oeff! 😉

 3. Meer dan overleefd, het was fantastisch!!

  1. Haha, dankje,Séverine, maar dat was grotendeels te danken aan jouw fantastische voorbereiding hoor! Nog eens super bedankt om met het idee van die workshop te komen!

Geef een reactie