Het leven als werkmensch + Basilicumoverload

En toen zat ik moederziel alleen op kot. Tijdens de vakantie. Een mens moet iets over hebben voor werkervaring en 5 studiepunten.

U vraagt zich misschien af wat ik daar hele dagen op die stage zit te doen. Wel, het komt erop neer dat ik babysit op een hele hoop tilapia’s, wat microgroenten en basilicumplantjes. Daarvoor moet men bio-ingenier worden, niet waar. Wanneer ik bij het groot visbakonderhoud in al mijn handigheid een klodder visuitwerpselen in mijn gezicht spuit, twijfel ik al eens aan mijn urban-farming-roeping jawel. Dat neem ik er dan weer graag bij wanneer ik klusjes mag klaren als het toppen van basilicumplantjes. Werken in permanent basilicumaroma, het kan erger. In die containers groeien die plantjes in 4 weken uit van een zaadje tot een gigantische plant (zie foto hieronder). Ik was daar behoorlijk van onder de indruk, wetende dat mijn 4 maand oude vensterbankbasilicum nu nog steeds amper 10 cm hoog is. Het temperatuur- en lichtregime is op mijn vensterbank dan ook niet tot op de graad/minuut geregeld en ook door visjes bemest water is niet meteen beschikbaar. Mijn basilicumplant doet dus ook gewoon maar z’n best en ik ben zijn continu gezelschap gaan appreciëren. Maar mocht er iemand toevallig wat aquariumwater aan mij en mijn basilicumplant willen doneren, hoeft die zich dus vooral niet in te houden.

Vorige week kreeg ik deze opgeschoten basilicumplant mee naar huis. Het was dat of de vuilbak, dus was ik blij dat ik hem nog een bestemming mocht geven. Toen ik thuiskwam, kwam ik mijn buurvrouw en haar kleindochtertje van een jaar of 6 tegen. Het meisje droeg een felroze kleedje met schijfjes watermeloen op. Geheel nutteloze info, maar we de inspiratie voor de bestemming van mijn basilicumplant.

Watermeloen // pesto // feta.

Tofufeta, bedoel ik dan (tot de zin hiervoor klonk het misschien nog aantrekkelijk voor de “normale” eters, waarom verbrod ik mijn smakelijk klinkende titels toch altijd…). Hopelijk kan ik er u als eventuele tofuhater toch van overtuigen dat tofufeta lekker is. Met een hoop kruiden, flink wat zout, olijfolie en citroensap, is de tofu amper nog herkenbaar en doet hij dienst als een vegan, gezond kaasalternatief en als zachte tegenhanger voor het zoete van de watermeloen en het zoute van de pesto. Als u echte feta wilt gebruiken, wie ben ik dan om u tegen te houden? (al denk ik dat u dan wat minder zout in de pesto zal moeten doen, anders lijkt het me wat veel zout voor 1 gerecht).

De combinatie watermeloen-pesto is niet nieuw, ik zag het op Pinterest. Ik claim dus niet dat ik hiermee het warm water heb uitgevonden, maar ik was wel behoorlijk onder de indruk van mijn feestelijk hapje. U zou deze schijfjes als hapje kunnen serveren of als onderdeel van een zomers saladebuffet. Feestelijk als mijn dagen er tegenwoordig uitzien, at ik deze watermeloenschijfjes daarnet nadat ik naar de Colruyt om boodschappen ging, als avondeten terwijl ik keek naar wat mensen eten om nadien aan de afwas te beginnen en te stofzuigen, deze post af te werken en dan op tijd in bed te kruipen. Werkmensleven op z’n best. Niet dat ik niet content ben met mijn stage hoor, ik voel mij al zo goed als thuis in tussen die vissen en plantjes, maar hoe overleven mensen die routine?

Deze watermeloen-pesto-bites waren met andere woorden  het hoogtepunt van mijn dag, dus ik hoop dat ik er u ook gelukkig mee kan maken!

Watermeloen-pesto bites 

Duur: 15 min
Aantal: 8 bites

Mocht u er aan kunnen geraken, is dit receptje nog 10 keer lekkerder met een mix van gewone basilicum en citroenbasilicum.

Benodigdheden: een blender, keukenrobot of staafmixer

Ingrediënten

Voor de tofufeta

 • 1/2 blokje tofu, in hele kleine blokjes gesneden
 • 1/2 tl van elk: gedroogde tijm, gedroogde marjolijn, lookpoeder, zout, peper
 • sap van 1/4 citroen
 • 1 el goeie olijfolie

voor de vegan pesto

 • een grote bos basilicum (eventueel half gewone en half citroenbasilicum), de blaadjes van het steeltje geritst en gewassen
 • zeste van 1/2 citroen (indien je geen citroenbasilicum kon vinden)
 • 3 el hennepzaadjes
 • 4 el goeie olijfolie
 • 3  el edelgistvlokken
 • 1/3 tl zout
 • vers gemalen peper
 • 1tl lookpoeder

Verder

 • een 1 cm dikke schijf pitarme watermeloen, gekoeld
 • pompoenpitjes

Werkwijze

 1. Marineer eerst de tofublokjes in de kruiden, het citroensap en de olie. Laat even (een uur is ideaal) trekken in de koelkast.
 2. Mix voor de pesto alle ingrediënten samen in de blender/keukenrobot/staafmixer tot een gladde, groene saus.
 3. Snijd de watermeloenschijf in 8  taartpunten en smeer op elk stuk wat pesto (wees gul!), leg er een paar tofufetablokjes op en bestrooi met pompoenpitjes.
 4. Serveer met een cool, koel drankje onder de zon.

 

 

6 Replies to “Het leven als werkmensch + Basilicumoverload”

 1. Dehm! Als er iets is dat bij mij ni groeit zijn het wel basilicumplanten! En krijg je voor de stage gwn 5 studiepunten? Of is het 5 afgeven en dan terugverdienen? Ik hoop da we elkaar nog eens zien!!x

  1. Hier hetzelfde (enfin, niet dat er iets echt goed groeit bij mij behalve warmoes en onkruid :p ) Stage neem je op als keuzevak en houdt 5 studiepunten in. Meestal wordt je wel niet vergoed voor je stage, dus het is niet zo dat je dan én een vakantiejob én een vak ter zelfder tijd kan doen helaas.

 2. Hihi zo tof geschreven! Ik ben nu wel benieuwd naar tofufeta want ik lust geen gewone feta ?

  1. Dankje, Sofie! Tofufeta is tamelijk neutraal, je doet hem smaken naar wat je wil, dus hopelijk zal je die wel lusten!

 3. Oh, ziet er zo goed (en leuk) uit! Houd ik in het achterhoofd voor een nazomerse bbq 😉

  1. Joepie! Lijkt me super bij als bbq-side inderdaad 🙂

Geef een reactie