(kot)moestuinupdate n°2

Disclaimer: wie ook maar iets weet over moestuinieren, zal aan deze post allicht grijze haren overhouden. Laat duidelijk zijn dat ik me ervan bewust ben dat deze post meer info geeft over hoe het niet moet dan over hoe u zelfvoorzienend van uw tuin kan beginnen leven. Ik hoop gewoon dat ik later nostalgisch naar deze post terug zal kunnen kijken, wanneer ik zoveel groenten zal telen dat ik plakkaatjes met “courgetten te koop” of “kom hier uw aardbeien plukken” voor de deur zal staan hebben. *keep on dreaming*

Laat mij u nog eens rondleiden in mijn poging-tot-moestuin.

Mijn kotmoestuin verhuisde met de examens mee naar huis. Hét voordeel van een moestuin in pottekes. Iedereen overleefde de rit en stond na een paar dagen al weer vrolijk te blinken op mijn vensterbank. Ok, de combinatie van een hittegolf, examens en dus gebrek aan liefde, aandacht en vooral water, deed hen niet altijd goed, maar ze zijn daar sterker (en ietwat taaier) uitgekomen.

Een mengelmoes van een spruitkoolscheut, wat poging-tot-Chioggiabietjes, opgeschoten basilicumpjes, palmboerenkooltjes en warmoes.
James de peper en Paul en Peter de Palboerenkooltjes.
Philemon de zielige boterboonplant die ooit door Jules werd aangevallen, werkt aan een erg grote boon waarmee ik hem volgend moestuinseizoen van nageslacht zal voorzien. You go, Philemon!

Bij thuiskomst stak ik ook nog wat zaden in de grond en zag tot mijn grote verbazing dat onze warmoes al bijna eetklaar was. OOGST! Ik denk niet dat u zich kan voorstellen hoe enthousiast ik kan worden van zelfgekweekt groensel. Beschouw het enthousiasme van een kleuter die een snoeptaart voorgeschoteld krijgt, doe dat maal 2, wat regenboogfantasie erover en u bent er bijna. Ik geloof dat de buren zo naderhand ook al door hebben dat ik nogal content word wanneer ik iets (1 radijs, 1 boterboon…) kan oogsten. Meestal huppel ik dan heel de tuin rond met mijn groentenschat, spurt ik om mijn kodak en spendeer ik wel een kwartier aan het vastleggen van mijn oogst op foto’s met of zonder huisdieren. Die oogstspam verspreid ik dan via Instagram of als ik in  een iets minder lyrische bui ben op de messengerfeed van mijn vriend. Ik ben een kind van mijn tijd. “Kijk! 3 frambozen!” of “Vanavond eten we radijs”. Mijn vriend gaat gelukkig mee in mijn enthousiasme om mijn 3 van lichte schimmel voorziene frambozen en de half door een slak opgepeuzelde radijs.

OOGST!! #snelcontent #wiehetkleinenieteert #healthy #snack #whatieat

A post shared by *Ellen en Anne-Sophie* (@elan_lifestyle) on

 

Naast die ene grote radijs stonden er nog heel wat opgeschoten radijsjes in mijn moestuinbak, waarvan ik het loof verwerkte tot pesto (geslaagd!) en de stelen aanstoofde met wat look (mijn papa vroeg of dat wel de bedoeling was die takken op te eten en ik bekende eerlijk dat ik geen idee had, maar ik die trots gegroeide radijsjes toch niet zomaar aan hun lot kon overlaten).

Mijn tomaatjes zijn intussen ook al tamelijk volwassen en zoals dat een goede ouder betaamt, liet ik hen los. Ze vlogen buiten, maar omdat ik leer uit mijn fouten (vorige jaren stonden mijn tomaatjes op het terras en knakte er wel dagelijks eentje onder de hevige wind daar), bond ik hen aan de rand  van de tuin stevig vast (loslaten is niet mijn sterkste kant). Bij dat vastbinden vergat ik mijn zero-waste-intenties even en gebruikte ik ongeveer een kwart rol inpaklint bij gebrek aan enig ander touw in huis. Bewustwording is ook al iets.

Verder krijgt ook mijn courgetteplant baby’s! Het is me nog nooit gelukt een mooie courgette te kweken. Meestal wordt óf de courgetteplant zelf óf een mooie eerste courgette opgepeuzeld door de zwerfkippen die onze straat en tuin inpalmen. Dit jaar bewaakt Jules de moestuin, dus reken ik op toch minstens één kleine courgette.

Zoek de zweefvlieg!

Oh en had ik u al verteld dat mijn jeugddroom is uitgekomen? Waar andere 12-jarigen droomden van een grote trampoline, een zwembad of een koersvelo (ik heb feitelijk echt geen idee van de dromen van 12-jarigen), hing ik prenten boven mijn bed van moestuinplannen waarop ik steeds een grote rechthoek openliet voor de bonen-tipi’s. Talloze keren droop de jaloezie van mijn gezicht wanneer ik op weg naar school langs Bompa X zijn extreem onderhouden moestuinveld reed en die tipi’s omstrengeld door groene ranken zag staan. Nu 9 jaar later staat er een mini-tipi met boerentenen (ook wel pronkbonen genoemd, de trots van een goeie vegetarische hutsepot!) te blinken in de hoek van mijn klein stukje moestuin. Ik ben zeer trots, jawel! 

Verder staan er buiten nog wat chioggiabietjes, waarvan ik vrees dat ze meer loof dan biet zullen opleveren. Tussen de bietjes staan radijsjes. Dat is waarschijnlijk geen katholieke combinatie, maar ik zag een gat, dus zaaide ik radijs, zo gaat dat.

Dat was het zo ongeveer. Ik wil u enkel nog mijn aardpeer, besjes en krieken.tonen. Mijn appreciatie voor die 3 soorten is enorm aangezien ze zonder enige vorm van aandacht volledig zelfstandig voor wat oogst zorgen. Niet al te veel oogst, maar meer kan ik door al die verwaarlozing ook niet van hen verwachten, toch?

Mijn trouwe vriend aardpeer. Nu zo’n 6 jaar geleden stak ik 1 plant in de grond en sindsdien bedekt hij jaarlijks mijn oude stuk moestuin en voorziet hij ons van aardperen voor het Kerstdiner.
Jostabessen. Dit is het eerste jaar dat deze struik draagt. De bessen smaken als iets tussen cassis en stekelbes. Vrij zuur dus, maar ik vind dat ze er best mogen zijn.
De eerste stekelbes. *insert heilig licht en engelenmuziek*
Stekelbessen.
Een goede raad voor alle kriekenhaters onder u: krieken zijn het lekkerst als ze bijna rot zijn, geduld (en weinig vogels in de buurt) hebben is dus cruciaal.

Dit is een enorm lange post geworden, waarvoor mijn oprechte excuses en een dikke proficiat als u tot hier door deze geheel on-informatieve moestuinupdate geraakt bent. Maar goed, nu bent u toch weer volledig mee met mijn moestuinavonturen!

Zelfs Jules stelt zich vragen bij mijn extreme permacultuur-aanpak.

 

 

8 Replies to “(kot)moestuinupdate n°2”

  1. Je enthousiasme is geweldig. Smakelijk! 🙂

    1. Haha, ik geniet van mijn 3 radijzen en bosje warmoes, dankjewel!

  2. Heerlijk tekstje! En smakelijk 😉

  3. Hihi jouw posts zijn zoooo ongelooflijk cool 😉 Jij bent echt de enige blogster van wie ik de artikels gans lees 😀 !! En hihi dat van het rondhuppelen en heel de wereld optrommelen om te gaan kijken naar je oogst herken ik zooo! Zonet nog langs de moestuin Coupure geweest en oogst meegenomen! Ik sta ermee langs de oren van m’n ma te zeuren tot ze ernaar wilt kijken! … Tot hiertoe nog niet gelukt, maar heb het over de keukentafel verspreid, dus vroeg of laat zal ze het pracht wel moeten aanschouwen 😉 Veel succes nog op je job!!

    1. Dankjewel voor het compliment, Iris! Haha, toch nog iemand die aan groentenspam doet! Ooh, wat was er allemaal? Ik ga morgen ook nog eens langs de moestuin naar mijn kot rijden om hem te bewonderen, denk ik, hij moet wel erg mooi zijn nu, niet? Haha, tactisch, ze moet de schoonheid er toch wel van inzien he, al die zelfgekweekte beauties! Laat je oogst smaken! 😀

  4. Zo mooi om te zien en extra lekker als het uit je eigen tuin komt toch? We hebben ook een moestuintje en verbouwen voornamelijk Chinese groente. Ben benieuwd naar het groeiproces van het courgetteplantje 😉

    1. Ik hou je op de hoogte van mijn courgettebaby’s 😉 Ooh Chinese groenten? Wat moet ik me daar allemaal bij voorstellen? Kunnen jullie daar eens geen moestuinpost over schrijven, dat moet een pak boeiender zijn dan mijn clichégroentjes!

Geef een reactie