Hoe maak je tofu lekker + vegan sushi

Ik heb een manier gevonden waarop mijn vriend tofu eet. En niet eten van “gho ja, het is eten he”, maar eten als in: ik haal mijn bakplaat met tofu uit de oven en tegen dat ik mijn tofubalkjes in mijn sushi kan rollen, is een derde van de bakplaat verdwenen.

Gezien de liefde van mijn vriend voor droge saucissen, schimmelkaas en ander dierlijk lekkers, noem ik dat een overwinning.

Het geheim van mijn tofutransformatie, is een doodeenvoudig teriyaki-achtig sausje met amper 3 ingrediënten. Nooit gedacht dat dat het hem zou doen eigenlijk.

De eerste bestemming die ik deze tofubalkjes gaf, was er eentje in nori gehuld, vergezeld van kleverige volkorenrijst en fijngesneden groentjes. Ook wel hipsterfood bij uitstek: sushi, maar dan zonder de rauwe vis, want zo mainstream zijn we dan weer niet.

U weet dat stoefen niet in mijn aard ligt (ik heb  dit al veel te vaak gezegd, maar serieus, ik ben een bescheiden meisje) maar sushi’s maken is zowaar een van mijn specialiteiten.* Ik doe feitelijk niets liever dan met eten prutsen en dan heb je met sushi nu eenmaal het perfecte avondmaal/picknickgerecht/potluckgerecht gevonden. De air die ik op heb als het om mijn sushivaardigheid gaat, kan ook te maken hebben met de ophemeling door mijn papa. Die mens is zot van sushi:  mij becomplimenteren = vaker sushi.

Ik  besef volkomen dat ik alles behalve de persoon ben om u de les te komen  spellen over hoe u sushi’s moet maken en rollen. Menig Japanner van 6 jaar kent er vast meer van dan ik. Gho ja.

De methode hieronder beschreven is dus de doenbare sushimethode, op mijn behoorlijk Westerse manier en zoals ik mijn sushi nu toch al een jaar op 5 maak. Nog een pluspuntje is dat er geen vis voor geslacht moet worden. Visjes blij, ik blij. Hopelijk u ook.

Itadakimasu

*Oordeel alstublieft niet op de nogal asymmetrisch, obees uitgevallen exemplaren op de foto’s. U kent dat, stress, het moet lukken, voor de foto die voor die ene keer door mijn Vriend-fotograaf genomen worden. Voor de potluck. Vriend staat met de camera op u gericht, klaar om uw befaamde sushi’s op het www vast te leggen. Natuurlijk maakt u dan minder mooie sushi’s dan anders. Natuurlijk, ah ja. That’s life.  

Vleeseter-approved tofublokjes

Benodigdheden: een oven, met bakpapier beklede ovenplaat

Ingrediënten:

 • 6 el sojasaus
 • 6 el olijfolie
 • 2 el sriracha, ik gebruikte de chili-lemongrass variant die je in de Chinese supermarkt vindt.
 • 2 el knoflookpoeder
 • 4 tl suiker/ahornsiroop/…
 • 1 blokje tofu van 400g, uitgelekt en in blokjes gesneden

Werkwijze

 1. Meng alle ingrediënten behalve de tofu door elkaar.
 2. Haal de tofublokjes door de marinade en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
 3. Bak de tofublokjes 20 min op 200°C.
 4. Probeer ze niet allemaal op te eten alvorens u ze nodig heeft voor de sushi.

Visvriendelijke sushi

Benodigdheden: een sushimatje, een velletje plasticfolie (optioneel)

Ingrediënten

voor de rijst

 • 1 kop volkorenrijst
 • 2 koppen water
 • 2 el sushi-azijn (indien er in jouw azijn nog geen suiker zit, voeg dan ook 1 tl suiker toe)

Voor de sushi

 • een aantal norivellen
 • de tofublokjes van hierboven
 • alle groenten die je maar lekker vindt, in fijne slierten gesneden (komkommer, wortel, rode biet, lente-ui, champignon, tuinkers…) *
 • gember in hele fijne sliertjes, even gemarineerd in wat appelciderazijn
 • wasabipasta

Werkwijze (verduidelijkt in foto’s hieronder)

 1. Kook de rijst heel erg gaar volgens de instructies op de verpakking.
  Laat hem volledig afkoelen en voeg de sushi-azijn toe.
 2. Leg een sushivel op je sushimatje. Ik vind het het makkelijkst om tussen het sushimatje en het norivel een velletje plasticfolie te leggen. Dat vergemakkelijkt het rollen van de sushi aanzienlijk. Als u dit op zero-waste-redenen niet wil doen, begrijp ik dit volkomen. Het kan ook zonder, moet ik bekennen.
 3. Bedek het vel voor 3/4 met een dunne laag rijst. Hoe dikker de rijstlaag, hoe dikker de sushi, dat zal je na een aantal sushirollen wel door hebben. Experimenteer dus zelf met de dikte van deze laag naargelang hoe graag je graag dikke/dunne sushi hebt. Tip voor rijst die meer aan handen dan aan nori kleeft: maak je handen regelmatig wat nat!
  Druk de rijst goed aan.
 4. Smeer waar de rijst stopt een dun streepje wasabi op het norivel.
 5. Leg je groentenreepjes in het midden van het norivel (er zit dus nog 1/4 van het rijstvlak boven de groentenrij). Leg een paar tofublokjes op de groenten en een verdeel er wat gembersliertjes over.
 6. En nu rollen. Hierbij is het belangrijk dat u de rol bij het rollen telkens een beetje naar u toe trekt om de rol zo stevig aan te drukken. Smeer wat water op het norivel om het dicht te plakken.
 7. Laat je sushirol even rusten in de koelkast en snijd er nadien met een schoon en lichtjes nat (!) mes sushi’s van.
 8. Kan u zich geen beeld vormen van al bovenstaande stappen, probeer dan gewoon de foto’s hieronder na te apen (er verschijnen instructies als je over de foto zweeft). Yes you can!

*Voor een stevige mindfuck stopt u een klein blokje watermeloen of rode pruim in uw sushi (marineer ze eerst in wat appel- of sushiazijn). “Gij zijt vegetariër en gij zit mij hier sushi met tonijn te voeren of wat! Hoe onverantwoord, dat beest is bedreigd!”

 

2 Replies to “Hoe maak je tofu lekker + vegan sushi”

 1. Omg zoooooo mooie foto’s!!! Van zo een blogbericht kan ik enkel dromen…. net als van deze lekkernij! I love sushi! Hihi vooral de noribladeren eromheen. Die eet ik met zoveel smaak op! Vervolgens de rijst met nog extra groentjes, aangezien ik echt geen witte rijst lust :/ Er bestaat geen volkoren sushirijst zeker?

  1. Dankje! Ah, voor mij zijn de noribladeren net op het randje (ik heb een haat-liefderelatie met zeewier), maar in sushi lukt het wel. Ik eet ook nooit witte rijst, dus ik maak de sushi gewoon met ronde volkorenrijst 🙂

Geef een reactie