Zero-waste deo +update

Begin dit semester smeet ik me met veel goesting in het zero-waste leven, een naakte week om nadien stap voor stap naar een limited waste leven toe te werken, dat was het plan en dat is het nog steeds.

Tijd dus voor een update.

Ik ga u niets wijsmaken. Het is niet zo dat ik sinds mijn naakte week geen vuilniszak meer heb kunnen vullen. En ja, ik ben daar ook een beetje ontgoocheld om. Na die week bruiste ik van enthousiasme om mijn leven zonder plastic te leiden, maar naarmate dat leven drukker werd, nam de routine de bovenhand. Slamix in zakken en diepvriesfruit zijn nog steeds 2 van mijn grootste zwaktes. Omwille van de onhandige openingsuren van Beomarkt ga ik terug vaker naar de Colruyt. Ik was mijn haar terug met supermarktshampoo die ik nog staan had omdat de shampoo van Ohne op was en ik telkens ik naar Ohne ging mijn shampoobusje vergat en ik het wassen van mijn haar niet langer kon uitstellen zonder voor botervlootje te worden uitgelachen (niet dat iemand in mijn omgeving dat zou zeggen, maar het is een vorm van zelfrespect om niet met een botervlootjeslook buiten te komen, denk ik).

Kortom, het klinkt alsof ik helemaal niets van die week heb opgestoken. Laat dat nu net helemaal niet waar zijn.

Mijn naakte week bereikte volkomen en blijvend zijn doel, namelijk: BEWUSTWORDING. Het praktijkgedeelte ontvouwt zich langzaam maar zeker. Een paar dingen die ik sinds mijn naakte week blijvend aanpaste en zonder veel moeite volhield tijdens dit hectische semester:

Ik noem dat een naar mijn normen reeds vrij geslaagde aanpassing van mijn levensstijl. Niet dat ik geen afval meer produceer, maar het is toch al aan het minderen.

De switch waarvan ik het meest content ben en die ik meer als een upgrade dan als een aanpassing beschouw, is mijn omschakeling naar zelfgemaakte deo. Ik ben werkelijk verliefd op mijn zelfsamengestelde geurencombinatie en kon dan ook niet anders dan u nog even met het recept te stalken in de hoop dat u het eens probeert.

Alle credits voor dit recept gaan naar Lauren Singer van het fantastische Trash is for Tossers. Zo geniaal om zelf een deorecept te bedenken ben ik (helaas nog net) niet. Omdat het haar recept is en zij beter op video pakt dan ik, laat ik haar dit recept dan ook liever zelf uitleggen in de video hieronder. Máár niet voor ik u mijn geniale geurcombinatie uit de doeken gedaan heb, want zonder die combi zou ik mijn Dove Granaatappel nooit voor deze smeerdeo hebben kunnen inruilen. In mijn deo doe ik een 25tal druppels essentiële olie van munt en een 25tal essentiële olie van zoete sinaasappel. Voila, the word is out.

Nu over naar Lauren:

 

 

 

 

recept van trash is for tossers

8 Replies to “Zero-waste deo +update”

 1. Annemie Van Neck zegt: Beantwoorden

  Proficiat Anne-Sophie, je doet het nog steeds goed hoor. Met jouw blog moedig je me aan oom het ook weer wat bewuster aan te pakken. Ik zit altijd vol goede voornemens, maar het ‘gemak’ haalt het nogal vaak op de milieubewuste levenswijze. Plastic zakjes krijgen we (zeer terecht) niet meer spontaan aangeboden in de supermarkt (geen probleem, ik heb mijn rieten tas altijd bij), maar elk stukje vlees ligt apart op een isomoschaaltje overtrokken met een plasticvelletje. Het alternatief is naar de beenhouwer. Wil ik dus meer doen, maar lukt me niet. Colruyt verkoopt graag in grote hoeveelheden en heeft dus de onhebbelijke gewoonte om alle producten per drie of per zes stevig in plastic folie te draaien. dat is ook al zo ergerlijk. Snap het ook niet goed, want deze supermarktketen profileert zich graag als milieu bewust en ethisch. Maar allé, we doen dapper verder met de juiste intentie zeker.
  P.S.: azijn kan je ook kopen in glas en met etherische olie van munt moet je voorzichtig zijn. Munt koelt zeer sterk af. Gebruik het dus nooit om bv. in badwater te doen, je kan door de hevige plotse afkoeling in shok gaan. Bij gebruik in deo smeer je het maar op een klein deeltje van je huid en dan is het wel okee. Groetjes, Annemie

  1. Dankje Annemie, tof dat je ook wil veranderen, veel mensen staan er gewoon niet bij stil! Beetje bij beetje en elk stapje appreciëren is ook al heel veel! Ik snap de verpakkingsstrategieën van Colruyt ook niet helemaal, ik blijf hen spammen met mailtjes over plastic zakjes intussen 😉 Oh, dat van die muntolie wist ik helemaal niet! Goed dat je dat zegt van dat bad, want ik zie me zoiets wel doen! Dankje voor de info!

 2. Herkenbaar het het er toch weer insluipt hoor! Hier zijn ook een deel goeie aanpassingen gebeurd en een deel is toch moeilijk af te leren. Maar alle beetjes helpen. En zo blijven we evolueren!

  1. Inderdaad, sommige dingen zijn echt moeilijk te veranderen, maar beetje bij beetje doen we ons best en dat is wat telt!

 3. Wooow! Hihi ik ben echt trots op je zero-waste-leven! ? Ik gebruik ook enkel stoffen zakdoeken ? (ook naar nostalgie naar de gewoontes van m’n papa) en geen fluostiften voor mij! Ik onderlijn gewoon ? en ipv conditioner te gebruiken heb je net een ritueel ofz! Keigaaf! Hmm… Ik gebruik eigenlijk ook geen conditioner uit luiheid… Oeps!

  1. Dankjewel, Iris! 😀 Ja, ze hebben iets nostalgisch he die stoffen zakdoeken, mooi dat het je dan nog aan je papa doet denken 🙂 Zie kijk en we overleven het allebei zonder conditioner he, niet nodig dat spul!

 4. Wauw wat doe je al veel, super!! Ik ben ook langzaam stappen aan het zetten naar zero waste! Maar wat is precies een naakte week als ik mag vragen?:)

  Liefs!

  1. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar samen kunnen ze best al tellen. Oh, leuk! Wat doe jij allemaal? Heb je toevallig nog goeie zero-waste tips? Mijn naakte week was een week waarin ik 100% zero waste probeerde te leven (dus echt niets van afval behalve fruit- en groentenschillen) 🙂

Geef een reactie