Kookstress en chocolade-kokostaart

Een paar weken geleden ging ik naar een vegan potluck van EVA. Dat bracht meer stress dan verwacht, want wat moest ik in godsnaam meebrengen. Niet dat ik onvoldoende recepten staan had (een 150tal op mijn 2 blogs samen) of geen idee had van hoe je iets vegan kan koken/bakken. Wel omdat mijn perfectionistische zelve echt iets héél erg lekkers wou meebrengen en ik van nature niet al te gauw content ben. Het resultaat:

2 avonden testkoken.

Een goeie chili maken.

Bedenken dat chili eigenlijk niet origineel is. Ah ja, er gaat sowieso nog iemand anders chili mee hebben en ziet dat die dan beter is dan de mijne, dan sta ik daar schoon als wannabe foodblogger. *zielig*

Curry met jackfruit maken. 

Feitelijk toch ook niet direct fantastisch.

Overwegen om gewoon niet te gaan. Er gaat mij daar toch niemand missen. 

Welcome to my head! Soms wou ik dat ik een iets minder complex wezen was. Iets zoals mijn vriend, die had gewoon de chili meegenomen en was verdergegaan met leven, zonder nachtenlang de receptendatabase in z’n hoofd te doorzoeken.

Uiteindelijk besloot ik dat ik al teveel energie aan voorbereiding gespendeerd had, zodat het zonde zou zijn om dan uiteindelijk toch niet te gaan. Tenslotte zou ik veel te veel spijt hebben gehad, mocht ik de potluck gemist hebben. Heel veel spijt, zou deze week blijken (hashtag teaser).

Alles viel uiteindelijk op z’n plaats toen mijn vriend mijn ingestorte ik (het was tenslotte ook een beetje blok toen en instorten is wat men doet tijdens een blok die geen blok is) meenam voor een wandeling en we (zo zijn we nu eenmaal, wat we ook doen, het resulteert altijd in iets wat met eten te maken heeft) eerst naar een Turkse en nadien naar een Thaise winkel gingen, die we op weg naar het park tegenkwamen. Multiculturele winkels vol vreemd, nieuw, lekker voedsel op wandelafstand van mijn kot. Ik had het feitelijk niet beter kunnen dromen. In de Turkse winkel probeerden we het mierzoete gebak te negeren en kochten we een pak golden dates. Later kochten we bij de Thai een blik kokosroom.

Toen ik thuis kwam en mijn batterijtjes weer wat opgeladen waren, richtte ik me met mijn dadels en kokosroom tot mijn goede vriend keukenrobot en flansten we samen deze kokos-chocoladetaart ineen. Het bleek iets deftigs te worden. Ik kon eindelijk weer slapen.

De dag erna vertrokken we met deze taart, vegan cheesecakejes en sushi naar het EVA-huis voor een avond vol veel te veel en lekker eten, super lieve toffe mensen en een beetje levenswijsheid (“Ge moet is samen met uw vriend naar Cowspiracy kijken, hij zal op slag veganist worden”).

Iedereen op de potluck leek behoorlijk enthousiast over mijn chocoladetaart. Misschien tof om het recept hier ook eens te delen, dacht ik. Het is een doodeenvoudige taart, die bijna niet kan mislukken en waarvan oprecht niemand zal merken dat ze én raw én vegan én gezond is. Het is een taart die ik in mee durfde te nemen naar die potluck, dus hopelijk zegt dat genoeg.

Eenvoudige chocolade-kokostaart 

Benodigdheden: een keukenrobot, een kleine springvorm, bakpapier –> GEEN OVEN

Ingrediënten:

 • 3 koppen havermout
 • 1/2 kop kokosolie
 • 20 ontpitte (golden) dates
 • een snuf zout
 • vanille-extract
 • 400g kokosroom, deze kan je uit een gewoon blik kokosroom schrapen (het bovenste, hardere deel als je het blik een nacht in de koelkast zet) maar dan heb je wel een aantal blikken nodig. Ik kocht daarom een blik kokosroom in de Thaise supermarkt.
 • 2 el cacaopoeder
 • 3 el kokosbloesemsuiker
 • 1/2 kop kokosolie

Werkwijze

 1. Doe de havervlokken, kokosolie, dadels, het zout en de vanille in de kom van de keukenrobot en mix op volle snelheid tot een samendrukbaar deegje.
 2. Duw het deeg op de bodem en randen van de springvorm die je vooraf bekleedde met bakpapier.
 3. Doe nu de kokosroom, het cacaopoeder, de suiker en nog wat vanille in de mengkom en mix tot het eruitziet als chocoladepudding. Voeg dan tijdens het mixen in een straaltje de gesmolten kokosolie toe. Probeer vooral niet om alle kokosolie er ineens in te gieten of de ongesmolten kokosolie er gewoon van bij het begin in te doen, want dan zal uw taartvulling schiften.
 4. Giet de chocoladevulling op de bodem en laat de taart een nachtje opstijven in de koelkast.
 5. Enjoy!

 

 

9 Replies to “Kookstress en chocolade-kokostaart”

 1. Hoera voor goede invallen. Die taart ziet er heerlijk uit!

  1. Dankjewel, Gerhilde!

 2. Wooow jij bent naar die potluck gegaan? ? ik wou ook zo graag gaan, maar had die dag excursie aardwetenschappen ? en de volgende ochtend moest ik werken… Maar een vriendin van me is ook meegeweest! Michelle.. Ken je ze? ?

  1. Oei ja, klinken niet meteen ideale omstandigheden om dan nog eens te staan koken 🙁 Michelle, is dat het meisje achter Simply Indigoo? Ik heb vooral gesocialized met de mensen aan onze tafel en daar zat geen Michelle bij denk ik…

 3. Wauw dat ziet er heerlijk uit! Ik moest best wel lachen om dat stukje “dan sta ik daar schoon als wannabe foodblogger”. Dat gevoel krijg ik precies wanneer ik eet-gasten krijg.

  1. Haha, ja het is niet eerlijk he, die onuitgesproken druk die met zo’n blog verbonden is 😉

 4. Haha dat complexe wezen zorgt wel voor grappige inwendige conversaties 😉 En HOE goed ziet die taart eruit?

  1. Haha, nja elk nadeel heb z’n voordeel he. Dankje. Ik kan je wel verklappen dat die taart nog veel lekkerder is dan ze eruit ziet 😉

  2. Elk voordeel heb z’n nadeel 😉 Dankje, ze is dan ook echt keilekker ook, dat straalt eraf he 😉

Geef een reactie