zal ik tradities verder zetten: slakoeken

Dit is een recept van mijn overgrootmoeder. Een oud recept dus en ook eentje dat niemand die ik ooit al tegenkwam, kent. Wie komt er nu ook op om pisbloemblaadjes (excuseer: paardenbloemblaadjes, laten we het beschaafd houden) in pannenkoekendeeg te smijten.  Zout pannenkoekendeeg dan nog wel. U ziet dus dat de fascinatie voor vreemde recepten zich al  enkele generaties doorzet.

Die zoute pannenkoeken met paardenbloemblaadjes, noemen we in onze familie slakoeken. Bij gebrek aan sla in de ingrediëntenlijst, vind ik dat een beetje vreemd, maar ik snap het wel: de naam “pisbloemkoeken” had het gerecht er niet meteen populairder op gemaakt.

Het tofste aan deze oude pannenkoeken (naast het gegeven dat ze -hoewel u dat nu vast onterecht betwijfelt- enorm lekker zijn) is het verzamelen van de paardenbloemblaadjes. De oerverzamelaarvrouw borrelt in me op wanneer ik met mijn vergiet door het lange gras huppel op zoek naar mooie pisbloembladeren. Moeder de vrouw op zoek naar eten in de wilde natuur. Aah back to the basics, Colruyt, I don’t need you anymore, ik zoek mijn eten gewoon helemaal zelf!

Omdat ik diep van binnen naast oerverzamelaarster ook een beetje een cultuurbarbaar ben, kon ik het niet laten om het oervlaams melk-eieren-boter-recept van mijn overgrootmoeder aan te passen zodat het ook voor vegans toegankelijk is (ik wil hier niemand het recht op slakoeken ontnemen). Terwijl ik dan toch bezig was, pimpte ik de pannenkoeken met wat citroenhumus en gebakken champignons met daslook. Want ja, wij hebben daslook in de tuin. Eén plant maar, maar ik hoop op veel babies volgend jaar. Op een hele tuin vol daslook! En op slakoeken!

TIP: Pluk de paardenbloembladeren bij voorkeur in uw eigen tuin of op een plaats waarvan u zeker bent dat de boer de aanpalende akker niet net bespoten heeft met pesticiden of zodat u niet te veel vreemde hondenpipi consumeert (het zijn pisbloemen voor iets, niet waar!). De blaadjes stevig wassen voor gebruik, is hoe dan ook een aanrader. 

WEETJE: paardenbloemblaadjes zijn bitter van smaak (dat wordt in de pannenkoeken ruim gecompenseerd door het zout, dus u proeft er niet al te veel van) en daardoor ook erg gezond. Voor een goedkope leverdetox, kan u gewoon paardenbloemblaadjes of nog beter de steeltjes eten! 

Paardenbloempannenkoeken met extraatjes  

Benodigdheden: een goeie pannenkoekenpan

Ingrediënten

 • Een bosje paardenbloembladeren (de groene, niet de bloemblaadjes!)
 • Een klein bosje peterselie
 • 1/3 tl zout
 • 250g zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl lookpoeder
 • 125ml sojaroom
 • 150ml water
 • Neutrale olie om in te bakken (kokosolie, aracchideolie…)
 • Voor erbij: 500g  champignons, sap van 1/3 citroen, een bosje daslook*, hummus (met extra citroen)

Werkwijze

 1. Was de paardenploemblaadjes en peterselie goed, droog ze en versnipper ze.
 2. Meng het meel, zout, bakpoeder en lookpoeder door elkaar en voeg roerend de sojaroom en het water toe. Voeg de paardenbloem en peterselie toe en roer ze door het beslag.
 3. Verhit een anti-kleefkoekenpan op een middelhoog vuur en doe er wat olie in. Als de pan goed heet is, schep je er 1/5 van het beslag in en strijk je dit tot een egale, min of meer ronde vorm met een spatel, lepel of je (schone!) vingers. Na zo’n minuut of wat keer je de pannenkoek tot de andere kant ook gebakken is. Enfin, u weet wel hoe u pannenkoeken bakt, vermoed ik. Met dit beslag kan je ongeveer 5 middelgrote pannenkoeken bakken.
 4. Snijd de champignons in 4 en bak ze aan in wat olie tot ze goudbruin en gaar zijn. Hussel er de fijngesneden daslook door.
 5. Serveer de pannenkoeken met hummus en de gebakken champignons.

*Als je deze niet in de tuin staan hebt of niet vindt in het bos, kan je de daslook ook vervangen door een paar stengels lente-ui en 2 teentjes look die je fijnperst en meebakt met de champignons.

Heeft u ook zo’n vreemde familierecepten?

4 Replies to “zal ik tradities verder zetten: slakoeken”

 1. Wooow ziet er onwijs goe uit! ? en wat is dat toch met jij en je pisbloemen hihi
  Heb ook nog een conceptje over deze plant staan ? maar ik was er al aan bezig voor jouw eerste piesbloempost hoor! En mss moet ik m’n aloude litouwse gerechtjes ook ns delen? ?

  1. Dankje, Iris! Ja, ik hou van pisbloemen, ieder z’n ding he 😉 Ooh, ik ben benieuwd naar wat jij over deze bloemen te zeggen hebt! En Litouwse gerechten?! Daar kijk ik naar uit!

 2. Oooooh toftoflekkerlekker, mijn kleutertje zal met plezier samen met mij onze tuin induiken om dat lekkers te verzamelen! Als gekke familierecepten hebben wij chocolade pudding met nootjes (=havermout) op grootmoeders wijze en broodpudding. Mijn moeder maakte ‘m met rum en rozijnen, maar ik draai er liever chocolalalala of ander lekkers door (maar dat is eigenlijk niet zo speciaal, denk ik.)

  1. Wees daar maar zeker van, ik herinner me ook nog dat ik het een heus avontuur vond toen ik vroeger met mama als 2 kruidenvrouwtjes op paardenbloemjacht ging. Ooh, broodpudding is keilekker! Wij maken hem ook altijd met rozijnen, maar chocolade, inderdaad, dat zou nog 100 keer beter zijn! 😀

Geef een reactie