Ik zit met een ei

… een gevuld ei en het is nog eens veganistisch ook!

Als trouw blogster, probeer ik zo wat in te spelen op wat leeft. Trend (hoewel dat niet meteen de gepaste term is) van het moment zijn paasrecepten. Paasbrunchtips, konijnbrownies, wortelvormige cupcakes… Blogland slaat er u mee dood. Omdat ik gevoelig ben voor sociale druk, vond ik dat ik niet kon achterblijven en dook ik de keuken  in na wat op Pinterest te hebben rondgesnuffeld. Na dat rondsnuffelen was ik razend enthousiast en wilde ik mooi versierde konijnenfudge maken. In mijn hoofd was het heel schoon allemaal, tot ik eraan begon en me met een slag in het gezicht realiseerde dat ik helemaal geen creatief talent ben. Mijn schattige  paaskonijnen deden eerder denken aan horrorpoezen. Niks voor het feest van licht, lente en chocolade, dus begroef ik mijn creatieve enthousiasme en maakte gewoon gevulde chocolade-eitjes.

Mijn papa was bijna gelukkig toen hij me eivormige balletjes van het romig uitziende chocolademengsel zag vormen. Tot hij zich realiseerde dat de lege pot kikkererwten naast mijn mengkom rechtstreeks in relatie stond tot mijn balletjes. “Waarom kikkererwten, allé, dat klinkt toch gewoon al niet appetijtelijk.” Da’s waar, daarom klikte ik ook wijselijk op delete toen ik deze post eerst kikkererwtpaaseitjes noemde. Toch zijn er veel goede redenen om kikkererwten door desserts te draaien:

 • ze zijn keigoedkoop. Ik had deze fudgebasis ook met kokosolie kunnen maken, maar dat was een pak duurder uitgedraaid.
 • ze zijn gezond, zitten vol vezels en maken de eitjes calorie-armer dan wanneer je enkel met kokosolie of chocolade zou werken. Niet dat ik hier caloriecounting wil promoten, maar ik probeer gewoon al kikkererwts kwaliteiten te noemen, ziet u.
 • Ze maken een heerlijk romige fudge, die door toevoeging van wat kokosroom net zo in uw mond smelt als een gewone truffel. Met dat voordeel dat ze niet zo snel smelten als kokosolie- of chocoladetruffels en dus extreem gemakkelijk van een chocoladejasje te voorzien zijn.
 • Je proeft ze niet eens je een sterke smaak als bijvoorbeeld cacao toevoegt! Oefff!

Vreest de kikkererwten dus niet! En mocht u aan mijn geloofwaardigheid twijfelen als ik zeg dat desserts met kikkererwten lekker zijn, kijk dan eens hier, hier of hier. Stuk voor stuk recepten van gerespecteerde bloggers, die ook pleiten voor de zoete kwaliteiten van de kikkererwt. Het ligt dus niet aan mij.

Om u maar te zeggen dat je de kikkererwten echt niet proeft: ik had mijn eitjes op het aanrecht laten staan terwijl ik ging lopen. Toen ik terug kwam, had mama er ongeveer al een derde van al mijn paaseitjes door gejaagd. Getest en goedgekeurd dus.

Romig gevulde paaseitjes 

Voor een eitje of 20  Benodigdheden: een mixer, bakpapier

Ingrediënten

 • 1 pot kikkererwten, stevig gespoeld en uitgelekt
 • 2 el cacaopoeder
 • 2 el havermeel (=fijngemixte havermoutvlokken)
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • room van 1 blik kokosmelk*
 • vanille-extract
 • donkere chocolade voor het coaten van de eitjes of gebruik dit pure chocoladecoatingrecept

Werkwijze

 1. Mix alle ingrediënten behalve de chocolade voor de coating tot een gladde massa. Met glad bedoel ik glad. Als iemand een stukje kikkererwt tegenkomt in je paasei, val je door de mand.
 2. Laat het mengsel 30 minuten opstijven in de vriezer.
 3. Vorm ongeveer 20 ovale balletjes van je chocolademengsel; leg ze in een doos op bakpapier en laat opnieuw 30 min opstijven in de vriezer.
 4. Smelt de chocolade of maak de chocoladecoating volgens het recept en haal elk balletje er voorzichtig op een vork doorheen. Klop met je vork (en het balletje erop) even op de rand van de kom waar de chocolade in zit om van overtollige chocolade af te raken.
 5. Leg de eitjes op het bakpapiertje en laat opstijven in de vriezer of koelkast tot hun jasje krokant is opgesteven.
 6. Vrolijk Pasen!

*Zet het blik een paar uur in de koelkast. Op die manier zal de kokosmelk zich in 2 lagen scheiden: bovenaan de room, onderaan het “kokoswater”. Open het blik dus voorzichtig (niet schudden!) en schraap de bovenste laag eruit met een lepel. Voila, u voorzag uzelf zonet van kokosroom, proficiat!
Let wel: deze truc werkt het best met kwaliteitsvolle kokosmelk en niet de goedkopere versies uit concentraat, want die hebben heel wat minder room.

8 Replies to “Ik zit met een ei”

 1. Dit ga ik even opslaan, klinkt lekker!! Bedoel je met de room van een blik kokosmelk, dat je enkel het dikke deel neemt en het dunnere water erin laat?

  1. Dankje, Sofie! Ja, dat bedoel ik inderdaad. Bedank voor de tip trouwens, ik ga het wat duidelijker omschrijven in m’n recept. Soms schrijf ik dingen in recepten die voor mij duidelijk lijken, maar dat misschien niet zijn 😉

 2. Oooh ik wou net voor pasen nog dessertjes maken! En heb geen oven! Dit zou perfect zijn, maar jammer genoeg ben ik niet echt voor zoet… Ik zal nog zien ?

  1. Nja, ze smaken wel zoet natuurlijk… Misschien moet je ook eens Pinterest gaan afschuimen, iets lichters met fruit ofzo? Creatieveling die je bent, kan je je misschien aan deze wagen (moest het fruit nu een beetje in het seizoen zijn…) : https://www.pinterest.com/pin/155585362103463917/ 😉

 3. Ik ben precies grotere fan van de gewone balletjes dan van je knutselwerkje, ja. 🙂 Ik vind kikkererwten als basisingrediënt wel interessant en dan kan ik meteen die meringue eens proberen te maken van het sap. Deze komt op mijn Pinterest!

  1. Haha, ik neem u dat niet kwalijk 😉 Ja, inderdaad, ik wil ook al een tijd eens meringue met aqua faba maken, maar heb het nog nooit gedurfd, dus laat me weten hoe het was!

 4. Aaahhh wat een super leuk en creatief idee! Ik schaam me bijna als blogger omdat ik geen artikel voor Pasen heb haha. Proef je de kikkererwten trouwens? 🙂

  1. Dankje! Haha, misschien maakt niets posten voor Pasen je net origineel he 😉 No worries, je proeft er helemaal niets van!

Geef een reactie