kokoschips: 3 manieren

Dit is er eentje uit mijn archieven. Die bevinden zich minder duister dan u zou vermoeden gewoon in mijn tientallen postconcepten, die ik in een wreed enthousiasme schrijf en dan vergeet tot ik zoals nu ’s avonds laat thuiskom van een dag vol bijen vangen (en vrijlaten, geen nood!) en toch graag nog iets wil bloggen. De concepten zijn mijn redding. De bijhorende, nog niet geüploade foto’s terugvinden is veelal een andere zaak. Maar dat is gelukt. Mijn dag kan op de verkoudheid en onderkoeling door een hele dag met stoffen schoenen  (slim enal) door felbedauwd gras in een ijskoude Limburgse boomgaard te lopen zowaar niet meer stuk. Ik ben aan het zagen. Ik weet het. Het moet hier niet altijd te positief zijn, niwaar.

Over naar mijn enthousiasme. Het betreft kokoschips. Ik zag ze nu waarschijnlijk toch een paar maanden geleden eens liggen in de Flying Tiger (dé plaats om nieuw eten te ontdekken *kuchkuch*), besloot een pakje te proberen, tot ik de prijs zag, legde het braafjes terug, ging naar de natuurwinkel, kocht een zak kokosschavelingen en amuseerde me op mijn manier op kot. Geen idee hoe kokoschips horen te smaken (als we die uit de Flying Tiger als maatstaf beschouwen, wat me nu precies ook niet meteen ideaal lijkt, maar kom) maar wat ik die middag uit mijn oven toverde mocht er best zijn. Blijkt immers dat die kokosschavelingen (dat noemt zo niet, maar ik weet niet hoe ik die schijfjes kokos anders moet noemen) zowaar nóg lekkerder zijn als u ze kort bakt en er wat kruiden bij  gooit. Een wereld van Lays-waardige kokoschips zal voor u opengaan. Gelukkig zijn deze iets sympathieker voor uw gezondheid dan Lays chips. Van chance gesproken.

Als u me nu wil excuseren, ik ga wat braamstruiken uit m’n haar vissen en foto’s van bijen sorteren.   En daarna ga ik met eindelijk de laatste aflevering van de Mol bekijken. Mét een potje appeltaartkokoschips. #bioingenieurlife

N°1: Pizza por favor!

Pizza en chips ineen, wat wil u nog meer? 

Doe 1 tl kokosolie in een pan. Als de olie warm is, voeg je 1 kop kokoschips toe, samen met 1 tl oregano, 1/2 tl lookpoeder, een flinke snuf zout en 1 tl sraracha. Roer alles om en laat bakken tot de kokoschips goudbruin kleuren.

N°2: Onion sour cream

Amerikaanse smaken, wie ervan houdt zal zich erin verliezen.

Verhit zoals bij variatie 1 de kokoschips in de olie. Voeg 1 tl ui-poeder, 1 tl gedroogde dille en een snuf zout toe.

N°3: bomma’s appeltaart

Zoet, kruidig en boterig zoals de bomma ze vroeger maakte. 

Opnieuw dezelfde werkwijze. Gebruik nu ghee in plaats van kokosolie (tenzij u deze chips vegan wilt). Aan deze variant voeg je nog 1/2 kop pompoenpitten, 1 tl kaneel, een snuf gemberpoeder, kardemom en speculaaskruiden toe.

Omdat u tot hier geraakt bent, krijgt u een mooie bloesemfoto cadeau. Wie de boomhommel vindt, wint! (we doen het voor de eer he, mensen!) 

8 Replies to “kokoschips: 3 manieren”

 1. Dit is geniaal! Heb nog schilfers liggen die ik af en toe in een smoothie gooi, maar dit is echt het proberen waard als chips-verslaafde. DankuDankuDanku! X

  1. Haha, dankjewel Loraine! Ooh, in wat voor smoothie doe je die schilfers dan? 🙂

 2. Wat een super leuk idee! Waar heb jij de kokoschips vandaan? 🙂

  1. Ik haal mijn kokoschips bij Bioplanet, maar ik heb er ook al bij AH zien staan 🙂

 3. Mmm wat een leuk idee! Ik heb een keer granola gemaakt met kokoschips en pompoenpitjes en die was ook super lekker!

  1. Ooh, die granola klinkt ook keilekker! Heb je er een recept van?

 4. Mmm ziet er lekker uit! Ik denk dat de hommel bijna in het midden zit, ietsje meer naar onderen toe… Ja?

  1. Haha, ja daar zit hij inderdaad! Proficiat, Eef!

Geef een reactie