zal ik de gootsteen ontstoppen #adultlife

Groot worden, het is verdorie niet alles. Soms, heel soms, vraag ik me af hoe ze het klaarspelen, die échte volwassenen. Er is gewoon zoveel waar je als kind vanuit gaat:

 • Een toiletrol vervangt zichzelf. Toiletpapier is dan ook nooit op en het is onmogelijk dat er in het hele huis geen enkele rol toiletpapier meer te vinden is. Ik herhaal: ONMOGELIJK.
 • Hetzelfde geldt voor shampoo, douchegel en al zeker voor afwasmiddel, schotelvodden en sponsjes.
 • Een wasmand is een wondermachine: je smijt er vuile kleren in en een dag of 2 later liggen ze weer netjes en fris in je kast.
 • Op een week tijd kan een huis onmogelijk vol stof liggen.
 • Een huisdier wordt vanzelf gevoederd. Een kattenbak leegt zichzelf.
 • De vuilnisbak is een soort zak van de kerstman.
 • Badkamers hoeven niet gepoetst te worden. Alsook  de koelkast en de oven. (wie  kuist er nu een koelkast?)
 • Tapijten zijn leuk! (tot je ze moet stofzuigen…)
 • Een koelkast vult zichzelf. Colruytkaboutertjes leveren elke nacht een nieuwe portie voedsel en vullen de voorraadkast met havermout en nootjes.

En dan ga ik nog niet in over de vanzelfsprekendheid van gratis water, elektriciteit en wifi.

Door alleen op kot te zitten, heb ik al heel wat mythes weten te doorprikken. Al vecht ik soms nog tegen de gedachte dat mijn kot na een week leven onmogelijk al aan een stofzuigbeurt toe kan zijn en stel ik dweilen bij voorkeur uit tot mijn vloer een zeker vlekkenmotief begint te ontwikkelen. Maar over het algemeen slaag ik er vrij goed in mijn eer van goede huismoeder hoog te houden hoor.

Een boost  van volwassenheid ging afgelopen woensdag door mijn kot, toen ik met een dapper hart helemaal zelf mijn gootsteen probeerde te ontstoppen. #trots

–> De volgende passage is niet geschikt voor mensen met een puttekesfobie.

Woensdagochtend.
Ik was vrolijk mijn tandjes aan het poetsen toen ik bemerkte dat het water uit de gootsteen precies geen zin meer had om weg te lopen. Gebeurt wel vaker en is vast een resultaat van de vele olierijke suikerscrubs in combinatie met mijn extreme ruifcapaciteit, waardoor haar, zeep, olie en weet ik wat nog allemaal gezellig samenkoeken onder dat dopje dat de leiding afsluit. (sorry voor de details) Die prop even verwijderen en alles is weer oké.

Was ik daar even optimistisch.

–> Vanaf hier kan u weer met een gerust hart inpikken. 

Het water liep nog steeds niet weg, wat maar 1 ding kon betekenen: ik werd geconfronteerd met mijn allereerste verstopte gootsteen. A.k.a ik word groot.

Noob op vlak van verstopte gootstenen die ik ben, had ik natuurlijk geen ontstopper staan op kot (wie wel?!) en omdat ontstopper me niet meteen een aquatische-organismen-vriendelijk product lijkt, had ik ook niet meteen de neiging om er naar de winkel om te spurten. Neen, ik zou dit op een ecologisch verantwoorde manier aanpakken: met azijn en bicarbonaat.

Tijdens mijn naakte week had iemand gecomment dat bicarbonaat voor alles kan dienen, zo ook voor het ontstoppen van een toilet. Moet net zo goed lukken voor een gootsteen dacht ik, dus kapte ik veel (te veel, bleek later) natriumbicarbonaat in het putteke en goot er een flinke scheut azijn bij.

Wat volgde, deed me denken aan de chemische experimenten die we in de lagere school soms deden en die iedereen keer op keer met verstomming sloegen. Als 2 kleine kindjes, stonden Jules en ik naar de bruisende gootsteen te kijken, hopend dat het water na al dat gebruis weer vrolijk door de leiding zou stromen.

Dat deed het niet.

Ik was blijkbaar iets te enthousiast geweest met de natriumbicarbonaat, waardoor de leiding nu niet enkel verstopt, maar ook nog eens vol natriumbicarbonaat zat. Perfect…

Ik goot mijn hele fles azijn erin leeg, alles bruiste nog lustig na, ik goot er kokend water op, liet het boeltje een voormiddag rusten… Niets hielp. Ik weet dat ik beter iets zou losschroeven onder de lavabo zelf, maar dat durf ik niet. “Nooit aan die buizen komen, he meisje!”, zei papa altijd…

Hier zit ik dan. Wederom bewezen dat ik nog niet klaar ben om volwassen te worden, wachtend tot iemand die volwassen genoeg is om aan de buizen onderaan lavabo’s te komen m’n kot binnenstapt.

Tot dan zal ik m’n tandjes maar in de keuken poetsen. Dat gaat ook.


Volgens het poetsbureau, werkt de baking soda-azijn-techniek wel. Het instructiefilmpje kan je hier bekijken.

4 Replies to “zal ik de gootsteen ontstoppen #adultlife”

 1. 🙂 Stiekem best grappig. Ik ben ook een unsuccesful adult en ben al 31 … Succes nog!

  1. Haha, ik hoef dus geen beterschap te verwachten in de nabije toekomst 😉

 2. Hahaha, dat lijstje, hilarisch opgesomd en pijnlijk accuraat 😉

  1. Dankje! volwassenen zijn superhelden als je het mij vraagt 😉

Geef een reactie