Kat op kot: 8 tips om te overleven met een binnenkat

U ziet haar in de rechterbovenhoek onder de header van deze blog.

Haar naam is Jules. We vonden haar nu bijna 7 maanden geleden als 3 weken oude kitten in een gracht in de velden aan de rand van ons dorp. Het was een koude avond en onze hond snuffelde geïnteresseerd aan een piepend bolletje wol. Toen papa ging kijken, blijk het een mini ros poesje. Hij droeg het naar huis, dreigde ermee het beestje naar het asiel te brengen en fietste de dag erna alle apothekers af op zoek naar kittenmelk, op advies van de dierenarts die hij die dag ook al 3 keer had gebeld. Grote mond, klein hartje. Zo’n klein, schattig beest breng je niet zonder hartzeer naar naar het asiel. Die avond viel de beslissing. Hij nam een foto van de bol wol in de kartonnen doos en stuurde me die door via skype. De bol wol mocht blijven en we zouden haar Jules noemen. Ik wou al jaren terug een kat, dus leek deze kitten als een mirakeltje dat uit de hemel viel. Zeker omdat het papa was die haar vond en besliste haar te houden, terwijl ik nietsvermoeden op kot zat. Het was dus niet mijn fout dat we plots een gezinslid rijker waren (wat gezien de latere karakterontwikkeling van het beest enorm in mijn voordeel zou spelen).

Ik adopteerde de rosse kitten en nam haar de laatste lesweken eind vorig academiejaar mee op kot en kwam haar tussen de lessen door melkje geven. De kleine kitten werd groot en sterk en bleek een pittig karakter te hebben over gehouden aan haar ouderloze jeugdtrauma. Jules is naar ons vermoeden een kruising tussen een tamme huiskat (soms kan ze extreem lief zijn en spinnen en likjes geven) en een boerderijkat of misschien zelfs een leeuw (soms wil ze gewoon stukken vlees uit je arm rukken). Maar verder is het een tof beest, hoor.

j3

Van begin af aan leek het de bedoeling dat Jules en ik kotgenootjes zouden worden. Jules werd dan ook opgevoed als binnenkat. Ja, ik heb daar mijn twijfels bij. Ik weet niet of een kat echt gelukkig kan zijn als ze niet buiten kan, maar onze dierenarts en heel veel internetresearch lieten me geloven van wel. Dus een maand geleden ging die kleine, nu al behoorlijk grote Jules met mij mee op kot. En dat lukt tegen ieders verwachtingen bijzonder goed.

Er zijn wel een aantal dingen die ik al doende geleerd heb over het houden van een kat op kot. Omdat het handige tips zijn voor iedereen die van plan is een binnenkat te houden of om studenten die zich iets idyllisch voorstellen bij het hebben van een kat op je kot terug met beide beetjes op de grond te brengen. Want neen, het is niet altijd samen knuffelen en spinnen. Ziehier mijn tips (geen garanties op succes, want 1) Ik ben geen kattenpsycholoog en 2) Jules is een behoorlijk speciaal beest, dus de kans dat uw kat iets makkelijkere in de omgang is, is groot)

N°1: wees verdraagzaam

Binnenkatten missen het naar het schijnt niet om buiten te kunnen, maar hebben daarom niet minder energie dan buitenkatten. Dan is het normaal dat ze al eens begint rond te crossen van de keukentafel, over het aanrecht de spons uit de gootsteen meesleurend, over het bureau richting badkamer om daar in gevecht te treden met een badhanddoek. Dan is het ook normaal dat ze al eens iets verkeerds doet. Niet dat u alles moet goedkeuren wat het dier doet, maar denk elke keer voor je boos wordt eens na over hoe jij zou beginnen flippen wanneer je nooit buiten kan. Denk eens na over wat je kat je wil duidelijk maken.

Jules heeft zo haar eigen manier van communiceren. Laat ons zeggen dat ze houdt van fysiek contact. Wanneer ik aan mijn bureau zit te leren, komt ze soms zacht met haar poot op mijn voet tikken. Wanneer ik dat negeer begint ze in mijn enkels te bijten. Leeuwengenen dus. Vroeger werd ik dan boos op haar, maar nu weet ik dat wanneer ik 5 minuutjes met haar speel, ze vaak al tevreden is en zich verder alleen amuseert en me het komende uur gerust laat. Is dat slaafs luisteren naar je kat? Ik denk het niet, want jij nam het beest tenslotte in huis, dus moet je haar ook de aandacht geven die ze verdient. Brengt ons bij tip 2.

j5

N°2: Voorzie quality time

’s Ochtends tien minuutjes knuffelen, bij het thuiskomen een kwartiertje spelen en ’s avonds nog een kwartiertje voetballen (jep, Jules voetbalt en nog goed ook). Meer tijd spendeer ik niet actief aan het bezig zijn met mijn kat. Dat valt dus eigenlijk best mee, maar je moet wel zorgen dat je je kat elke dag die tijd gunt. Zeker wanneer je haar net als ik 9 uur per dag alleen laat. En die tijd is dan meteen ook een soort van verplichte ontspanning voor jezelf. Win-win.                     j

N°3: Maak kattencafés

Wanneer ik mijn tanden poets, springt Jules op de wastafel en kijkt me dan smekend aan om de kraan open te zetten, zodat ze kan drinken. Katten houden van fris, vers water. Daarom geef ik haar 2 keer per dag vers water en dat op 2 verschillende plaatsen, zodat ze wat variatie in drinkstandjes heeft. Ze lijkt dat te appreciëren, want zodra ze hoort dat ik haar water aan het bijvullen ben, komt ze aangesprint om te drinken.

j1

N°4: Maak van eten een spel.

Binnenkatten ontsnappen aan zoveel buitengevaren dat ze met moeite dood te krijgen zijn, lijkt mij. Of toch. Heel wat binnenkatten lijden aan obesitas. (Niet alleen een trend bij mensen blijkbaar). Dus probeer ik Jules nu al wat in de gaten te houden op vlak van hoeveel ze eet. Ik kan het niet over mijn hart krijgen haar ’s avonds geen eten meer te geven, wanneer haar bakje leeg is en ze met die grote Puss In Boots-ogen om meer komt vragen. Daarom zorg ik dat ze wat langer zoet is met haar brokjes (geef katten trouwens altijd droge brokjes, want van nat voer worden hun tandjes rot!). Dit door middel van een simpele zakdoekdoos. Een doodeenvoudig spel: stop wat brokjes in de zakdoekdoos, zet de doos op de grond en de kat is het komend half uur of langer zoet. En het is ook gewoon keigrappig om ze met die kop in die doos te zien zitten.

we24

N°5: Bouw een uitkijktoren

Katten zitten graag overzichtelijk hoog. Hetzij op het aanrecht, hetzij ergens in uw nek of op de kast. Wanneer de voorgaande opties u niet aanstaan, stel ik voor dat u een uitkijktoren maakt. Mijn geniaal lief bouwde er één met 2 oude kastonderdelen en het resultaat mag er meer dan zijn. Hang er speeltjes in, een hangmat, een kussen en wat stukjes tapijt om aan te krabben en uw kattenpaleis is klaar.

we15

N°6: Alles is speelgoed

Als u uw kat wijsmaakt dat het speelgoed is, zal ze het geloven. Zo ging het bij mij met kastanjes, zakdoeken, kruidenpotjes, een stok uit het bos, een moussen festivallichtstaaf en een yoghurtpotje. Investeren in dure kattenpeeltjes lijkt me dus zinloos. let wel op met die kastanjes, want onderburen nemen het je niet in dank af wanneer poepoes om elf uur ’s avonds een luidruchtig potje voetbal besluit te spelen. (Jules houdt van late night voetbal, ik weet waarover ik spreek…)

we19

N°7: Houdt uw computer op veilige afstand van uw kat

Katten (althans Jules) zijn extreem goed met computers. Het beest was nog geen maand oud toen ze het scherm van mijn pc instelde op overkop weergave en ik naar mijn vriend moest sms’en om te vragen hoe ik dat weer ongedaan kon maken (want u moet dat maar eens proberen opzoeken, wanneer alles op uw pc omgekeerd reageert, niet zo simpel als u denkt. En neen, gewoon de laptop ondersteboven draaien helpt niet.) Daarnaast heeft ze ook al zelf facebookberichten geschreven en een Worddocument gewist. Ik wou dat ik zoveel ICT-kennis had op die leeftijd. Neem het dus van mij aan dat u het beest liever niet over uw toetsenbord laat lopen.

j6

N°8: DE GOUDEN TIP: investeer in een Ferdinand!

Now we’re talking. Dit is dé tip. De piece de resistance  van mijn 1 maand kat-op-kot-ervaring: koop een Ferdinand op de markt. Opnieuw een idee van mijn geniaal lief. Voor wie geen idee heeft wie Ferdinand is (iedereen vermoedelijk, als u het wel snapt zou ik het raar vinden dat u hem ook  Ferdinand doopte…): Ferdinand is zo’n aan ADHD-lijdende Fret die urenlang achter zijn geel-groene bal aanzit. Het beste van al: Ferdinand doet dit, wanneer je maar wil op het eenvoudige commando van een aan-en uitknopje. Jules en Ferdinand zijn dikke vrienden en dankzij die vrolijke fret laat ze mij gerust wanneer ik na een lange dag thuis kom en eigenlijk gewoon katloos, op mijn gemak wil eten. Ferdinand, I love you, maat!

Opmerking: zorg dat u ten allen tijde reservebatterijen in huis heeft, want zelfs Ferdinands energiereserves raken wel eens uitgeput en dat zal altijd gebeuren net op dat moment dat u hem het hardst nodig hebt en alle winkels al dicht zijn, of het pijpenstelen giet of iets anders rampzaligs.

we10

Zo, dat waren mijn voorlopige tips, nu is het uw beurt: hoe overleeft u uw kat? Of heeft u zo’n extreem braaf beest dat de hele dag in de zetel ligt en u hooghartig aankijkt wanneer u toch eens met hem wil spelen. (ikke jaloers..)?

 

5 Replies to “Kat op kot: 8 tips om te overleven met een binnenkat”

 1. Ik ben aan het nadenken over een kat op kot en voor alles heb ik al een oplossing behalve 1 ding: wat moet ik ermee in het weekend? Het beestje alleen laten is sowieso geen optie en ik weet niet of hem/haar elk weekend heen-en terug sleuren zo goed is. Een vriendin van mij deed dat wel maar haar katje is kort geleden overleden en ze heeft daar veel moeite mee dus ik wil het haar ook niet echt vragen. Hoe pak jij dat aan?

  1. Hey Lore, je kat alleen laten zou ik inderdaad niet doen, tenzij je kotgenoten hebt die in het weekend sowieso op kot blijven en je kat wat eten en liefde kunnen geven? Ik neem Jules elk weekend mee naar huis, maar ik heb wel het privilege dat ik niet met het openbaar vervoer naar huis hoef te gaan. Over het effect van een stresserende trein- of busrit op een kat kan ik dus niets zeggen. Mijn kat gaat in zo’n dierenverhuiskooi (in de Action hebben ze spotgoedkope en goede exemplaren) mee in de auto en vindt dat allemaal ok. Ze is dat dan ook al van kleins af aan gewoon. Zo’n klein dier kan je alles gewoon maken, in Gent fietst er zelfs op de drukste straten een man rond met zijn kat die gewoon rustig op zijn schouder zit en rondkijkt.

   Anderzijds is elk dier natuurlijk anders en moet je ermee rekening houden dat het misschien niet lukt met de kat op kot of met het pendelen met de kat. Kan je kat als het niet lukt eventueel ook bij je thuis terecht (in een worse case scenario?). (een kat op kot is niet altijd even plezierig als het lijkt, geloof me). Zou je een kitten nemen? Zal je met de trein naar huis moeten?

 2. OOoOh zo schattige fotoootje!! 😀 Veel plezier met kattendag vandaag!

  1. Ze ziet er toch zo lief uit he 😉 (in het echt is het soms wat anders!)
   Jules is momenteel op visite bij m’n oma terwijl wij hier in Spanje zitten, dus ik kan haar feestdag jammer genoeg niet met haar samen vieren… Maar als ik terug thuiskom krijgt ze een dikke knuffel!

Geef een reactie